Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Nepečený čerešňovo-mandľový tart

Nepečený čerešňovo-mandľový tart

Nie vždy je čas a chuť piecť. Hlavne teraz, keď bolo vonku 30 stupňov, chcelo to niečo jednoduché a rýchle. Máme fantastické čerešne (teda už nemáme), ktoré sa pýtali dostať sa do receptu a byť na chvíľu hviezdami. Voilaaaa, tu je recept na nepečený čerešňovo-mandľový tart, ktorý je bez vajec, lepku, múky a bez mliečnych výrobkov. Milovníci marcipánu si určite prídu na svoje! Rozhodla som sa pre kombináciu mandlí a čerešní, lebo mám pocit, že to spolu neskutočne ladí…čo poviete? 🙂 Skúsite?

ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT + TUHNUTIE
OKRÚHLA FORMA Ø 17 CM (6 – 8 ks)

Ja som použila malú tortovú formu, lebo som nevedela, či to bude dobré, ale určite sa oplatí pridať suroviny tak o polovicu a urobiť viac. 😉 Každý chválil! Môžete použiť akúkoľvek nádobu, vôbec to nemusí byť forma na tortu alebo tart. Hocičo, čo môže ísť do mrazničky.

INGREDIENCIE:

Základ:
140 g sušených datlí (sladké, zdravé, ľahko dostupné…začína to byť moja obľúbená surovina)
150 g pomletých blanšírovaných mandlí (teda mandle bez šupky)
2 PL kokosového oleja bez vône
Štipka soli

Marcipán:
100 g pomletých mandlí
4 PL javorového sirupu/ ak nemáte, môže byť aj med alebo ryžový sirup, prípadne agáve sirup
1 ČL mandľového extraktu/ mandľová aróma podľa chuti (ja som dala veľa, zbožňujeme marcipán)
Štipka soli

Čerešňová plnka:
400 g odkôstkovaných čerstvých čerešní (cca 3 poháre)
3 PL brezového cukru/ iný cukor
1 dcl vody
2 PL Zlatého klasu (=kukuričný škrob)

Na ozdobu:
Lupienky mandlí

POSTUP NA NEPEČENÝ ČEREŠŇOVO-MANDĽOVÝ TART:

Postup na nepečený čerešňovo-mandľový tart je veľmi jednoduchý. Opäť budeme potrebovať najmä food processor. Sušené datle zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli (nechala som ich asi len 10 minút…). Osušíme. Všetky 4 ingrediencie na základ vložíme do food processora a mixujeme, kým nevznikne jedno cesto. Ľubovoľnú formu vystelieme papierom na pečenie, aby sa dal tart ľahko vybrať. Cesto natlačíme na spodok a boky formy, zarovnáme a uhladíme. Vložíme do mrazničky na 20 minút stuhnúť.

Zatiaľ si pripravíme marcipán. Food processor umyjeme. Mandle si najprv pomelieme na mlynčeku na mak, ak nemáme už pomleté. Presypeme do food processora, pridáme štipku soli, mandľový extrakt a javorový sirup. Mixujeme, kým sa nevytvorí marcipán. Hmm, tá vôňa…Marcipán navrstvíme na stuhnutý základ a formu odložíme do chladničky.
Nepečený čerešňovo-mandľový tart - postup
Nepečený čerešňovo-mandľový tart – postup
Čerstvé čerešne odkôstkujeme a vyberieme červíkov. Do hrnca vysypeme čerešne a pridáme cukor. Zohrievame a miešame. Čerešne pustia šťavu. 2 PL Zlatého klasu rozmiešame v deci vody. Tesne pred zovretím pridáme do hrnca vodu s klasom a miešame do zhustnutia. Ešte teplé môžeme navrstviť na marcipán. Necháme vychladiť a necháme stuhnúť v chladničke. Najlepšie do druhého dňa….
Ak sa Vám recept páči a nemôžete lepok, mliečne výrobky, ani vajcia, tak by sa Vám mohol páčiť aj recept na Rýchly nepečený koláč á la cookies. 😉
Množstvo podobných receptov nájdete aj v knihe Sladkosti bez mlieka 😉
Nepečený čerešňovo-mandľový tart
Nepečený čerešňovo-mandľový tart

Related Posts

Citrónové mini tartaletky

Citrónové mini tartaletky

Už ste niekedy skúsili urobiť citrónový krém z vajec a citrónov? Ja som doteraz netušila, že je tak úžasný! Môj prvý krém z citrónov na Citrónové mini tartaletky dopadol na jednotku. Nie je na tom nič zložité, ako som si doteraz mylne myslela. V tomto […]

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *