Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Jablkové pité bez lepku

Jablkové pité bez lepku

Jablkové pité netreba predstavovať. Úplná klasika našich starých mám. bohatá nádielka strúhaných jabĺk medzi dvomi plátmi lineckého cesta. Skúsila som jablkové pité pretvoriť tak, aby si ho mohli dovoliť aj bezlepkáči. Cesto vzniklo spôsobom – čo dom dal, ale myslím, že sa podarilo. Pokrájala som ho na veľké kusy, pretože toho nikdy nie je dosť. Použila som najmä ryžovú múku. Veľmi som si ju obľúbila, pretože je už ľahko dostupná v obchodoch a aj cenu má priaznivú. Mandľová múka koláčiku dodáva jemnú chrumkavosť. Vyskúšate jablkové pité bez lepku?

ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT
MENŠÍ OBDĹŽNIKOVÝ PLECH – 23 X 35 CM

INGREDIENCIE:

Cesto:
360 g hladkej ryžovej múky
100 g mandľovej múky (ako si ju vyrobiť doma z mandlí nájdete v mojej knihe)
130 g zemiakového škrobu/ múky
2 ČL postrúhanej citrónovej kôry z bio citróna/ sušenej citrónovej kôry (kupujem v DM)
100 g práškového cukru (ja som pomlela brezový cukor)
2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
2 ČL sódy bikarbóny
2 vajcia (prípadne vo verzii pre vegánov použite 2 tzv. ľanové vajcia = 2 PL mletých ľanových semien + 6 PL vody)
200 g rastlinného masla (Palamarin)
3/4 ČL xantánovej gumy (voliteľné, ale bezlepkové cesto bude vďaka nej lepšie držať pokope. Priznám sa, ja som ju zabudla pridať a cesto je drobivejšie)

Jablková zmes:
800 – 1000 g jabĺk (cca 5 stredne veľkých jabĺk)
1 PL mletej škorice
Vanilkový extrakt/ aróma/ vanilkový cukor
Cukor podľa sladkosti Vašich jabĺk a Vašej chuti na sladké

Na ozdobu:
Práškový cukor

AKO SA PRIPRAVUJE JABLKOVÉ PITÉ BEZ LEPKU:

Začneme prípravou cesta, pretože mu prospeje postáť nejaký čas v chladničke. Jednotlivé suroviny odvážime a vo veľkej miske ich zmiešame. Ručne vymiesime cesto jedno kompaktné cesto. Kto chce, môže použiť mixér. Cesto zabalíme do desiatovej fólie a vložíme do chladničky aspoň na polhodinu.

Jablká umyjeme, zbavíme šupky a nastrúhame na strúhadle s veľkými okami. Pridáme mletú škoricu, vanilku, cukor a premiešame. Ochutnáme a prípadne pridáme cukor. Množstvo cukru závisí od toho, aké sladké máme jablká.

Rúru rozohrejeme na 180°C. Pripravíme si 3 papiere na pečenie. Cesto rozdelíme na polovicu. Medzi dvomi papiermi vyvaľkáme prvú polovicu cesta na veľkosť plechu. Cesto aj s papierom prenesieme na plech. Ja som použila plech s odnímateľným dnom. Kto nemá, vystrihne si potrebnú veľkosť. Jablká trochu stlačíme, aby vytiekla prebytočná šťava. Rovnomerne ich navrstvíme na plech a zarovnáme. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na potrebnú veľkosť medzi 2 papiermi. Cesto priložíme spolu s papierom na vrch koláča a papier opatrne stiahneme. Kde nám trochu chýba cesto, doplníme. Cesto popicháme vidličkou a vložíme do rúry na 25 minút.

Jablkové pité - postup prípravy
Jablkové pité – postup prípravy

Jablkové pité musí byť úplne vychladené, aby sme ho mohli krájať. Hotové posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páči, prosím, zdieľajte na FB. 😉 Ďakujem!

Jablkové pité bez lepku
Jablkové pité bez lepku

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Citrónové mini tartaletky

Citrónové mini tartaletky

Už ste niekedy skúsili urobiť citrónový krém z vajec a citrónov? Ja som doteraz netušila, že je tak úžasný! Môj prvý krém z citrónov na Citrónové mini tartaletky dopadol na jednotku. Nie je na tom nič zložité, ako som si doteraz mylne myslela. V tomto […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *