Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Čokoládová torta (vegánska bez lepku)

Čokoládová torta (vegánska bez lepku)

Včera bol Deň matiek a chcelo to nejakú mňamkovú tortu pre tie naše dve maminy zlaté a pre mňaaaaa. 🙂 Pokračujem v čokoládovej nálade. Čokoládová torta je bez lepku, bez masla (niekomu to rastlinné chuťovo nevyhovuje), bez mlieka a mliečnych výrobkov, bez vajec a bez sóje. Kokos síce nie je alergén, ale je orech, takže nemôžem napísať, že bez orechov. Korpus je chuťovo výborný. Určite ho teraz častejšie nájdete v mojich receptoch. Použila som v ňom ryžovú múku, ktorá je už dostupná aj v bežných potravinách. Zaujímavosťou je cuketa. Cuketové brownies vám všetkým podľa ohlasov chutili, tak prečo nie aj v torte? Šťavnatá cuketa krásne dopĺňa ryžovú múku a netreba ani vajcia. Čo vy na to, vegáni? 😉 Plnka je úplne čosi iné, na čo sme zvyknutí. Základom je domáce arašidové maslo zo slnečnicových semienok a batát. Nechajte sa prekvapiť, akú geniálnu chuť to spolu vytvorí! 😉

ČAS PRÍPRAVY: 90 MINÚT
OKRÚHLA TORTOVÁ FORMA Ø 24 CM

Ja som použila formu s priemerom 26 cm, aj tak pekne vyrástla, ale 24-ka bude úplne top.

INGREDIENCIE:

Cuketový korpus:
240 g hladkej ryžovej múky (kúpite v Kauflande, DM, Freshi, Tescu, v KE aj v Klase a v každom bio obchode)
65 g holandského kakaa
150 g kokosového cukru/ 120 g brezového cukru/ 120 g trstinového cukru (ja som použila kokosový a ako som už neraz písala, treba ho dať trošku viac)
65 g strúhaného kokosu
2 PL mletých ľanových semienok
2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
1/4 ČL sódy bikarbóny
Štipka soli
240 g postrúhanej surovej cukety (cca 1 stredne veľký kus)
320 ml light kokosového mlieka z konzervy (z Lidlu)
3 – 4 PL ryžového sirupu/ javorového sirupu/ medu

Kakaovo-batátovo-„arašidová“ plnka:
300 g uvareného batátu
240 g domáceho „arašidového“ masla zo slnečnicových semienok (jednoduchý recept na linku)/ iné kúpené hotové orechové maslo
4 PL holandského kakaa
cca 1/3 šálky ryžového sirupu/ javorového sirupu/ medu (podľa chuti postupne pridávať)
cca 60 g hustej časti kokosového mlieka (necelý zvyšok z plechovky kokosového mlieka, ktoré ide do korpusu)
Vanilkový extrakt/ aróma podľa chuti
Štipka soli

Na ozdobu:
Hoblinky čokolády

AKO SA PRIPRAVUJE ČOKOLÁDOVÁ TORTA (VEGÁNSKA BEZ LEPKU):

Najprv si pripravíme „arašidové“ maslo zo slnečnicových semienok podľa postupu na tejto stránke.

Rúru rozohrejeme na 190°C a formu na tortu vystelieme papierom na pečenie. Postup na korpus je úplne jednoduchý. Zmiešame si všetky suché ingrediencie vo veľkej miske. Cuketu ošúpeme a postrúhame na strúhadle s najväčšími okami. Cuketu zmiešame s kokosovým mliekom (snažíme sa vyliať z konzervy riedku časť a hustejšiu časť nechať na plnku) a pridáme tekuté sladidlo podľa vlastného výberu. Mokré ingrediencie vylejeme na suché a dôkladne premiešame. Nie je nutné vyťahovať šľahač, stačí ručne metličkou. Surové cesto vylejeme do formy a vrch zahladíme. Vložíme do rúry na 40 – 45 minút (kontrolujeme špáradlom, či sa stred nelepí). Po vybratí necháme korpus vychladiť na mriežke a vychladený prerežeme v strede na 2 korpusy (viď foto).

Batát očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme vo jemne osolenej vode. Necháme vychladiť a použijeme z neho 300 g do plnky. Na plnku budeme musieť vytiahnuť food processor. Všetky ingrediencie naraz doňho vložíme a mixujeme, kým nevznikne hladká plnka. Ochutnáme a podľa vlastnej chuti dochutíme.

Čokoládová torta vegánska bez lepku - postup prípravy
Čokoládová torta vegánska bez lepku – postup prípravy

Môžeme začať plniť tortu. Na spodný korpus natrieme cca polovicu plnky. Prikryjeme druhým korpusom a natrieme zvyšok. Kto má chuť a čas, môže ako ja vytiahnuť zdobiace vrecko a ľubovoľnú špičku a plnku dekoratívne nastriekať podľa vlastnej fantázie. S plnkou sa dobre pracuje. Hotovú tortu môžeme ešte posypať hoblinkami čokolády.

Želám dobrú chuť! Ak sa Vám recept páči, mohli by sa Vám páčiť aj iné recepty, ktoré nájdete na mojej stránke alebo v knihe. V ponuke je vo verzii e-knihy, ale v tlačenej verzii. Viac info na mojej FB stránke Sladkosti bez mlieka. 😉

Čokoládová torta vegánska bez lepku
Čokoládová torta vegánska bez lepku

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *