Bohatá nádielka čokolády, vlašských orechov, rumu a ríbezľového džemu. Zákusok á la Opitý Izidor iste poteší najmä mužské pokolenie. Nesmelo a skromne musím napísať, že tento zákusok sa fakt podaril. Dokonale sa snúbia všetky chute a je ešte lahodnejší ako originál. Tento recept je bez múky a bez masla. Na jeho prípravu si ale pripravte veeeľa čokolády a veeeľa vlašských orechov. Na jeden veľký plech použijeme iba 4 PL cukru, takže bez výčitiek sa môžeme pustiť do prípravy!
ČAS PRÍPRAVY: 90 MINÚT
VEĽKÝ PLECH 32 x 42 CM
INGREDIENCIE:
Piškóta:
8 vajec
4 PL kryštálového cukru = 80 g (ja som použila brezový cukor)
1/2 prášku do pečiva s vínnym kameňom
Štipka soli
5 PL holandského kakaa
Orechovo-rumová plnka:
1 malý ríbezľový džem
300 g mletých vlašských orechov
2 kopcovité PL medu
0,6 dcl rumu
Čokoládová plnka á la parížska šľahačka:
400 g čokolády na varenie
2 x 400 ml kokosového mlieka v plechovke
Vlašské orechy posekané na kúsky na ozdobu
POSTUP NA ZÁKUSOK Á LA OPITÝ IZIDOR:
Čokoládu nalámeme na malé kúsky a vložíme ju do veľkej misky alebo hrnca. Kokosové mlieko necháme v hrnci zohriať. Keď začne bublať, ihneď vypneme a nalejeme na čokoládu. Často miešame, kým sa čokoláda v teplom kokosovom mlieku úplne nerozpustí. Necháme vychladiť a vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Rúru rozohrejeme na 180°C a plech vystelieme papierom. Vajcia rozdelíme. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a potom k ním pridáme preosiate kakao zmiešané s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka zamiešame sneh. Cesto vylejeme na plech a povrch uhladíme. Vložíme do rúry na 20 – 25 minút. Kontrolujeme špáradlom.
Korpus necháme vychladiť. Medzitým pomelieme orechy a zmiešame ich s medom na plnku á la Opitý Izidor. Keď je korpus vychladený, stiahneme z neho papier a potrieme ho hrubšou vrstvou ríbezľového džemu. Potom navrstvíme orechovo-rumovú plnku. Ide to ťažšie, preto treba po lyžiciach urobiť menšie kôpky vedľa seba a potom ich nožom na natieranie spojiť.

Vlašské orechy posekáme na kúsky a na suchej panvici chvíľu opražíme. Takýmto postupom sa krásne prevoňajú a získajú fantastickú chuť. Odstavíme a necháme vychladiť.
Studenú čokoládovú plnku vyberieme z chladničky a na najvyšších otáčkach vyšľaháme ako parížsku šľahačku. Ihneď navrstvíme na zákusok a zarovnáme. Vrch posypeme pripravenými vychladenými vlašskými orechmi. Necháme stuhnúť do druhého dňa a krájame na kocky. Mne vyšlo 30 kusov. Tento Opitý Izidor sa Vám bude rozplývať na jazyku. 😉
Dobrú chuť bez lepku a mlieka! 😉
Moju internetovú knihu Sladkosti bez mlieka si môžete ešte stále objednať tu – E-book Sladkosti bez mlieka. Kniha je aj v tlačenej podobe. Info posielam mailom alebo cez správu na FB. Viac info TU.
