Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Čokoládový tart s lieskovými orieškami

Čokoládový tart s lieskovými orieškami

Zase oslavujeme a môj manžel si želal čokoládový zákusok. Keďže som si urobila veľkú zásobu lieskových orechov, rozhodla som sa pre kombináciu á la nutella – čokoláda + lieskové orechy. Krásne to spolu ladí. Tento čokoládový tart s lieskovými orieškami je nenáročný na prípravu, ale chutí fantasticky. Po stuhnutí sa ľahko krája, vyzerá luxusne a chutí božsky.

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
OKRÚHLA FORMA Ø 26 CM

Keďže budeme používať špaldovú múku, cesto nám narastie. Vopred si pripravíme alobal  a menšiu formu na tortu alebo inú nádobu vhodnú do rúry, ktorou zaťažíme dno. Prípadne použijeme fazuľu. 😉

INGREDIENCIE:

Cesto:
120 g hladkej špaldovej múky
150 g pomletých lieskových orechov na múku
60 g brezového cukru
140 g rastlinného masla + na vymastenie formy
1 ľanové vajce (1 PL mletých ľanových semienok + 3 PL vody) alebo 1 slepačie vajce
Čokoládová plnka:
1 veľká plechovka (400 ml) kokosového mlieka
300 g čokolády na varenie  (však vy viete, že z ja používam tú z Lidlu 😉 )
100 g lieskových orechov

POSTUP NA ČOKOLÁDOVÝ TART S LIESKOVÝMI ORIEŠKAMI:

Ingrediencie na cesto zmiešame v jednej veľkej miske a ručne vymiesime cesto. Ľanové vajce vznikne zmiešaním pomletých ľanových semienok a vody, ktoré necháme minútku postáť.  Cesto zabalíme do desiatovej fólie a odložíme na polhodinu do chladničky.

Rúru rozohrejeme na 160°C a pripravíme formu na tart – vymastíme maslom (dno aj boky).  Cesto prstami natalčíme do formy. Vyformujeme aj boky až po vrch. Prikryjeme alobalom a zaťažíme napr. malou formou na tortu. Vložíme do rúry na 20 minút. Po 20 minútach odstránime zaťaženie a odkryjeme alobal. Dopečieme na 180°C ďalších 15 minút. Okraje by mali byť po upečení zlatisté. Necháme vychladiť.

Lieskové orechy vysypeme na malý plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme na 10 minút do rozohriatej rúry na 180°C. Vyberieme, necháme vychladiť a zbavíme šupky. Vložíme do sáčku a potlčieme na menšie nepravidelné kúsky.

Čokoládový tart s lieskovými orieškami - postup prípravy
Čokoládový tart s lieskovými orieškami – postup prípravy

Teraz si môžeme pripraviť čokoládovú plnku/ ganache. Čokoládu  nalámeme na malé kúsky a vložíme do misky, do ktorej môžeme naliať vriace mlieko. Kokosové mlieko vylejeme do hrnca a zohrievame. Keď začne bublať, odstavíme. Zalejeme ním pripravenú čokoládu a necháme ju rozpustiť počas stáleho miešania. Vylejeme na upečené a vychladené cesto  a posypeme pripravenými lieskovými orieškami. Čokoládovému tartu doprajeme aspoň 2 hodiny v chladničke, nech čokoláda pekne stuhne.

Verím, že sa Vám recept páči. Ak áno, viac receptov nájdete aj v mojej prvej knihe Sladkosti bez mlieka (v ponuke e-kniha aj vytlačená kniha). Kniha obsahuje 77 receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov. Mnoho z nich neobsahuje ani lepok, vajcia a pridaný cukor. 😉

Čokoládový tart s lieskovými orieškami
Čokoládový tart s lieskovými orieškami

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *