Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Makovo-broskyňová torta Japonka

Makovo-broskyňová torta Japonka

Makovo-broskyňová torta Japonka je fantastická nenáročná torta bez lepku (bez použitia múky) a s malým množstvom pridaného cukru. Má šťavnatý korpus z jabĺk, maku, vajec a kukuričnej krupice. Korpus je vysoký a kto by chcel, určite sa dá v strede prekrojiť. Bohatá vrstva sladkých rozmixovaných broskýň je prikrytá lahodnou šľahačkou z kokosového mlieka. Niekedy dááávno mama robievala cez víkendy makový koláč s marhuľami z kompótu. Bol fantastický. Ale táto torta ešte viac! 😉 A prečo Japonka? Pretože makový korpus v torte sa tak volá… 😉 Ževraj! 🙂

Makovo-broskyňová torta Japonka
Makovo-broskyňová torta Japonka

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT PRÍPRAVA + 60 MINÚT PEČENIE + TUHNUTIE V CHLADE
OKRÚHLA FORMA Ø 26 CM

INGREDIENCIE:

Cesto:
200 g mletého maku
4 vajcia
500 g jabĺk (to sú cca 3 stredne veľké jablká)
130 g kryštálového cukru (ja som použila kokosový a nerafinovaný trstinový cukor)
125 g rastlinného masla izbovej teploty (drobec nebude jesť tortu, takže smelo Palmarin)
5 PL kukuričnej krupice (komu nevadí lepok, tak môže aj 5 PL pšeničnej krupice)
1 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
Mandľový extrakt/ esencia podľa chuti
Štipka soli

Broskyňová plnka:
850 ml plechovka kompótovaných broskýň (cca 480 g zaváraných broskýň + cca 100 ml šťavy)
1 želatínový stužovač krémov bez zohrievania za studena (s týmto som spokojná)
Šľahačka:
400 ml kokosového mlieka v plechovke (vy viete, že podľa mňa naj je z Lidlu…)/ kokosová smotana na šľahanie (Soyatoo)
1 vanilkový cukor

AKO SA PRIPRAVUJE MAKOVO-BROSKYŇOVÁ TORTA JAPONKA:

Ak sme sa rozhodli pre kokosové mlieko v plechovke, je potrebné ho vložiť 24 hodín pred prípravou do chladničky, aby stuhlo. Budeme používať iba stuhnutú časť, ktorá sa oddelí od riedkej. Kokosovú smotanu na šľahanie môžeme, ale nemusíme dať do chladničky.

Začneme mletým makom, ktorý zalejeme malým množstvom vriacej vody a necháme vychladiť. Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny. Jablká ošúpeme a nastrúhame na strúhadle s najväčšími okami. Ostatné ingrediencie si navážime. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Boky môžeme potrieť maslom. Rúru rozohrejeme na 180°C.

Vajcia rozdelíme. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Rastlinné maslo izbovej teploty šľaháme do peny. Za stáleho šľahania pridávame cukor a po jednom žĺtka. Vychladený mak zbavíme prebytočnej vody a pridáme do zmiešanej zmesi. Jablká taktiež najprv zbavíme šťavy a zamiešame do zmesi. Nakoniec pridávame krupicu, prášok do pečiva a mandľový extrakt od oka a podľa chuti (ja som dala veľa, lebo milujeme mandle). Premiešame šľahačom. Sneh z bielkov zľahka zamiešame do pripravenej zmesi a vylejeme do formy. Pečieme cca 50 – 60 minút. Po kontrole špáradlom musí ostať špáradlo suché.

Keď je korpus vychladený, vyberieme ho z formy a preložíme na podnos, na ktorom bude servírovať. Obruč z formy vrátime späť. Vystrihneme pás z papiera na pečenie a obtočíme ho okolo korpusu. Obruč zatiahneme. Je to preto, aby broskyňová plnka nestiekla dole (pozri foto). Kto nemá formu s odnímateľným dnom, korpus nevyberie z formy, ale zvyšok platí… 😉

Plnka

Broskyne preložíme do food processora, prilejeme cca 100 ml šťavy z konzervy a rozmixujeme na pyré. 100 ml vlažnej vody rozmiešame so želatínovým práškovým stužovačom za studena podľa návodu a dôkladne zamiešame do pyré. Broskyňovú plnku vylejeme na vrch. Necháme stuhnúť v chlade aspoň hodinu.

Makovo-broskyňová torta Japonka - postup
Makovo-broskyňová torta Japonka – postup
Vanilkový cukor rozmixujeme na prášok. Tuhú časť  kokosového mlieka / kokosovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom na šľahačku a navrstvíme na broskyňovú plnku. Tortu necháme stuhnúť najlepšie cez noc v chladničke. Makovo-broskyňová torta je krásna len tak sama o sebe, ale ako bodku ju môžeme posypať makom a ozdobiť pri podávaní ovocím.
Vyskúšate? Budem rada, keď mi napíšete, ako vám torta chutila! Viac skvelých receptov na sladkosti bez mlieka nájdete v knihe v mojom SHOPE. 😉
Makovo-broskyňová torta Japonka
Makovo-broskyňová torta Japonka

Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Mandľovo-vanilkové koláčiky bez múky

Mandľovo-vanilkové koláčiky bez múky

Mandľovo-vanilkové koláčiky sú ďalší skvelý tip na suché vianočné pečivo na váš slávnostný stôl. Ohúri vás FANTASTICKÁ CHUŤ a pritom sú PALEO! 😉 Bez múky, bez lepku, bez mlieka, bez masla (dokonca aj bez toho rastlinného). Keď som ich pripravovala, vedela som, že budú mňam, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *