Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Krémová tartová torta (alphabet cake)

Krémová tartová torta (alphabet cake)

Kto sleduje trendy v pečení vie, že novým hit pre tento rok je Krémová tartová torta alebo tzv. Alphabet cake. Prečo? Lebo má tvar písmena (Vaše iniciály) alebo čísla (Váš vek). Tento trend ovládol internet a pečú ju profesionáli aj amatéri. Je tak jednoduchá na prípravu a tak krásna! Základom je mandľové cesto, ktoré sa používa na tart (preto názov „tartová“). Požadované tvary sa vyrezávajú zo surového cesta. Kameňom úrazu pre bezmliekáčov je plnka, ktorú tvorí mascarpone, šľahačka a želatína. Pripravila som recept na plnku, po ktorej sa budete oblizovať. Môžem nesmelo a skromne napísať, že ďalšie NEBÍČKO V PAPUĽKE! Tak čo? Vyskúšate tento nový trend v pečení? 😉

Krémová tartová torta
Krémová tartová torta

ČAS PRÍPRAVY: 180 MINÚT
ŠABLÓNA NA POŽADOVANÝ TVAR TORTY, VRECKO NA ZDOBENIE SO ŠIROKOU  ŠPIČKOU

Šablónou myslím čokoľvek, čo Vám pomôže vyrezať tvar. Ja som si na papier na pečenie nakreslila tvar – písmeno M, položila na vyvaľkané cesto, obtiahla tvar a tým som si predznačila, ako mám rezať nožom. Na Facebooku som však videla, že za úplne super ceny Vám vedia vyrobiť šablóny z plastu.

Bez zdobiaceho vrecka to veľmi nepôjde. Nájdete ho v každých dobrých domácich potrebách. Možno by bolo lepšie si priplatiť. Z vlastnej skúsenosti viem, že špičky z jednorázových igelitových vrecúšok na zdobenie po zatlačení vypadávajú. Ušetrite si skôr nervy ako tých pár eur, ak môžem poradiť…

INGREDIENCIE:

Moje písmeno M bolo vysoké 21 cm a široké 29 cm. Z uvedeného množstva by mi vyšli 3 pláty, ale upiekla som len 2 (po vzore tartových tort kolujúcich na internete) a zo zvyšku som vykrojila srdiečka na ozdobu.

Cesto:
420 g bielej hladkej špaldovej múky
80 g mandľovej múky (ako si ju vyrobiť doma z mandlí nájdete na mojej facebookej stránke)
250 g rastlinného masla
160 g práškového cukru (ja som pomlela brezový cukor)
1 vajce
2 ČL vanilkovej esencie
Štipka soli

+ poprípade 2 ČL studenej vody, keby sa cesto drobilo, ale to záleží od múky, akú máte 😉

Vanilková krémová plnka:
700 ml rastlinného mlieka (najlepšie ryžové alebo mandľové)
2 vanilkové pudingové prášky (v tomto prípade radšej nie bio, pretože vďaka vanilke je z nich krém sivý a nie biely/ žltkastý…)/ Zlaté klasy
5 PL kryštálového cukru (ja som použila opäť brezový, je biely a nezafarbí bielu plnku)
400 ml kokosového mlieka, ktoré treba 24 hodín pred prípravou vložiť do chladničky (najlepšie z Lidlu)/ 300 ml kokosovej smotany na šľahanie Soyatoo (kúpite v bio obchodoch)
2 ČL vanilkovej esencie/ pár kvapiek vanilkovej arómy
1 želatínový stužovač krémov bez zohrievania za studena (s týmto som spokojná)
100 ml vody

ríbezľový džem
Na ozdobu:
Ovocie – čučoriedky, jahody, kiwi, physalis, linecké srdiečka, kvety, makrónky…

Krémová tartová torta
Krémová tartová torta

AKO SA PRIPRAVUJE KRÉMOVÁ TARTOVÁ TORTA (ALPHABET CAKE):

Ak sme sa rozhodli pre kokosové mlieko v plechovke z Lidlu, je potrebné ho vložiť 24 hodín pred prípravou do chladničky, aby stuhlo. Budeme používať iba stuhnutú časť, ktorá sa oddelí od riedkej. Kokosovú smotanu na šľahanie môžeme, ale nemusíme dať do chladničky.

Hodinu pred začiatkom prípravy spracujeme cesto. Múku preosejeme, pridáme práškový cukor, mandľovú múku, štipku soli, vanilkovú esenciu, zmäknuté maslo pokrájané na kocky a na koniec celé vajce (prípadne 1-2 ČL vody, ak sa cesto drobí). Ručne vypracujeme cesto, zabalíme do desiatovej fólie a odložíme do chladničky na hodinu.

Pripravíme si puding, aby sa nám stihol vychladiť. 2 vanilkové pudingy uvaríme spolu so 4 lyžicami cukru (zvyšnú 1 lyžicu si necháme na šľahačku), vanilkovou esenciou a rastlinným mliekom na hustý puding podľa návodu na obale. Horúci prikryjeme desiatovou fóliou, aby sa nevytvorila na vrchu koža.

Krémová tartová torta sa dá veľmi ľahko pripraviť a chuťovo je fantastická. 🙂 Tak poďme na to!

Rúru rozohrejeme na 180°C. Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na 4 – 5 mm plát a vyrežeme tvar. Cesto nepremiestňujeme už z papiera, papier s cestom prenesieme na plech. Rovnakým spôsobom vykrojíme aj druhý tvar a prenesiem na plech. Zo zvyšku cesta môžeme vykrojiť, čo sa nám páči, napr. srdiečka, ktoré poukladáme na plech spolu s vyrezaným tvarom. Budú z nich vynikajúce sušienky. Pečieme v rozohriatej rúre cca 15 minút. Dĺžka závisí od hrúbky plátu. Cesto je upečené až vtedy, keď naberie ružovkastý nádych a okraje trochu zhnednú.

Krémová tartová torta - Postup prípravy
Krémová tartová torta – Postup prípravy

Ak je už puding vychladený, môžeme začať pripravovať plnku.  Tuhú časť kokosového mlieka/ kokosovú smotanu vyšľaháme s 1 lyžicou cukru na šľahačku. Želatínový stužovač vymiešame so 100 ml vody a ihneď zamiešame do vyšľahanej šľahačky. Spolu prešľaháme. Rovnako aj uvarený puding chvíľu vyšľaháme. Ručne  stierkou zmiešame (jemne) šľahačku s pudingom na krémovú plnku. Plnku premiestnime do vrecka na zdobenie s okrúhlou špičkou.

Ovocie umyjeme a nakrájame. TIP: Môžeme si z kiwi vykrojiť nejaké tvary, napr. hviezdičky alebo srdiečka.

Keď je už všetko pripravené môžeme začať plniť tortu. Spodný plát umiestnime na tácku, na ktorej budeme tortu servírovať. Na plát nanesieme džem, okraje vynecháme. Potom striekame pusinky po celom pláte (viď foto). Na druhý plát najprv natrieme džem, až potom ho opatrne umiestnime na vrch. Opäť nastriekame s druhou polovicou krému pusinky. Na krém poukladáme ovocie a iné ozdoby podľa vlastného vkusu.

Krémová tartová torta
Krémová tartová torta

Verím, že sa Vám torta podarí a že Vám bude chutiť tak veľmi, ako nám! 😉

Ak máte chuť skôr na čokoládovú tortu, odporúčam pozrieť recept na Čokoládovo-orechovú tortu s čučoriedkami.

 


Related Posts

Orechovo-karamelový nekrémeš

Orechovo-karamelový nekrémeš

Orechovo-karamelový nekrémeš je fantastický zákusok pre náročných. 😉 Spája výrazné orechové korpusy bez múky, slanú pudingovú karamelovú plnku, opražené lieskové oriešky a z krémeša si požičal lahodnú vanilkovú krémešovú plnku. Postup je časovo náročný, ale výsledok stojí za to. Piekla som ho pre mamku na meniny […]

Vegánska čokoládová torta

Vegánska čokoládová torta

Tak jednoduchá na prípravu a taká výborná! Vegánska čokoládová torta je pre čokoholikov jasná voľba. 😉 Inšpirovala som sa  Sacherovou tortou. Medzi 2 čokoládové korpusy som natrela hrubú vrstvu domáceho marhuľového džemu a na vrch naliala vegánsku čokoládovú ganache. Do korpusu som pridala aj kávu […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *