Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Jablkovo-orechový tart

Jablkovo-orechový tart

Ako asi chutí chrumkavý jablkovo-orechový tart s čokoládou, (bez pridaného cukru) sladený datľami a bez lepku s použitím kokosovej múky? 🙂 😛 Vyskúšate?

Spomínam si na detské časy. U nás nesmel chýbať cez víkend dezert. Keď mama nemala čas, zvykla pripraviť rýchly dezert z uvarených jabĺk, vlašských orechov, detských piškót a vrch poliala čokoládou. Jablková torta, sladkosť bez mlieka ako vyšitá, hotovo! Lenže čo ak sa chceme vyhnúť lepku, pridanému cukru a trošku dezert zmodernizovať? Manžel mi je svedkom, že od pondelka chudnem! 😀 A som presvedčená, že sa to dá aj s touto dobrotou…

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
OKRÚHLA FORMA Ø 26 CM

INGREDIENCIE:

Základ (úplne rovnaký ako v recepte na černicový tart):
2 vajcia
1/2 hrnčeka roztopeného kokosového oleja BEZ vône
3/4 hrnčeka kokosovej múky
2 PL ryžového sirupu (alebo môžete použiť 2 PL medu/ javorového sirupu)
Štipka soli
Jablková plnka:
3 veľké jablká bez šupky
1-2 ČL mletej škorice (pre gurmánov odporúčam 1,5 ČL korenia na jablkový závin – škorica, citrónová kôra, badián, klinčeky, muškátový orech. Ja som to skúsila, je to zaujímavá chuť, ale nemusí vyhovovať každému v spojení s kokosovým základom a čokoládou)

Datľová karamelová omáčka
Vlašské orechy – asi 3 hrste, alebo množstvo podľa Vašej chuti..

Čokoládová ganache:
100 g čokolády na varenie
4 PL rastlinného masla
3 PL rastlinného mlieka

Na ozdobu:
Vlašské orechy
Čokoládové hoblinky

POSTUP NA JABLKOVO-ORECHOVÝ TART:

Najprv si pripravíme vopred datľovú karamelovú omáčku podľa môjho receptu.

TIP: Urobme si naraz väčšie množstvo a zvyšok si odložíme v uzatvárateľnej sklenenej nádobe do chladničky na osladenie ďalších sladkostí. Je chuťovo výborná, datle sú veľmi zdravé a vyhnete sa tak zbytočnému sladeniu cukrom.

Rúru rozohrejeme na 200°C a pripravíme formu na tart (vymastíme kokosovým olejom bez vône). V miske si zmiešame (ručne vyšľahané) vajcia, kokosový olej, kokosovú múku, ryžový sirup a štipku soli. Lyžicou premiešame a minútku necháme postáť. Môžeme hneď tvarovať tart vtláčaním cesta do formy. Pomôžeme si prstami. 😉 Vložíme do rúry na cca 10 minút. Okraje pekne zhnednú. Vyberieme a necháme chladiť. Keď to bude možné, uvoľníme boky, aby sa tart dal potom ľahšie vybrať.

Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a vložíme do vriacej vody. Pridáme škoricu (prípadne korenia na závin) a varíme cca 3 minúty. Príjemná vôňa krásne rozvonia Váš domov. 🙂

Jablkovo-orechový tart
Jablkovo-orechový tart

Na cesto tartu natrieme tenkú vrstvu datľovej omáčky, na ňu nasypeme hrsť posekaných orechov. Potom poukladáme rovnomerne plátky uvarených jabĺk, ktoré môžeme ešte posypať škoricou. Opäť posypeme orechmi a natrieme zvyšok datľovej omáčky tak, aby bol povrch čo najviac hladký a rovný.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s rastlinným maslom, odstavíme a primiešame studené rastlinné mlieko. Miešame, kým sa zmes nespojí. Ganache vylejeme na vrch a ozdobíme orechmi. Necháme stuhnúť v chladničke.

Jablkovo-orechový tart
Jablkovo-orechový tart

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *