Datľová karamelová omáčka pripomína sladký karamel, ale neobsahuje žiaden biely cukor. Výborne sa dopĺňa s jablkom a orechmi. Datle sú energetická, minerálová a vitamínová bomba s povzbudzujúcimi účinkami. Ak beháte, tento zázrak je pre vás ideálny. Takto pripravenú karamelovú omáčku vieme viac osoliť a získať tak slaný karamel. Skladujeme ju v sklenenom uzatvárateľnom pohári v chladničke. vydrží nám cca 2 týždne.
ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT + 2 hodiny namáčanie
MNOŽSTVO: cca 1 pohár
INGREDIENCIE:
250 g sušených datlí bez kôstky
5 PL rastlinného mlieka (najlepšie mandľového)
¼ ČL morskej soli (alebo aj viac v prípade slaného karamelu)
AKO SA PRIPRAVUJE DATĽOVÁ KARAMELOVÁ OMÁČKA:
Sušené datle zalejeme vriacou vodou a necháme ich 2 hodiny odpočívať.
Datle necháme odkvapkať a vložíme do food procesora spolu s rastlinným mliekom a morskou soľou. Mixujeme, až kým nevznikne hladká hnedá karamelová omáčka. Môžeme pridať viac soli, aby sme dostali chuť slaného karamelu.Takto pripravenú karamelovú omáčku bez cukru môžeme použiť do všetkých sladkých jedál namiesto klasického karamelu.
Tip na recept s touto omáčkou: Jablkovo-orechový tart