Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Rastlinné karamelové salko

Rastlinné karamelové salko

Domáce rastlinné karamelové salko je chuťovo fantastické, karamelovo sladké a veľmi sa podobá na originál. Iba s tou výhodou, že je z rastlinného mlieka podľa Vašej chuti, cukru podľa Vášho výberu (teda môžete použiť aj tie nízkokalorické, ako napríklad kokosový cukor, brezový cukor alebo cukor z ovocia), sušeného rastlinného nápoja, rastlinného masla a vody. Nič viac, nič menej. Použiť ho môžete vo všetkých receptoch, ktoré ste doteraz zďaleka obchádzali, pretože obsahovali sladké kondezované mlieko – salko. Dobrá správa! Karamelové salko si môžete doma veľmi jednoducho pripraviť. 😉 A bude to tip top!

ČAS PRÍPRAVY: 10 MINÚT
MNOŽSTVO: cca 1 pohár

INGREDIENCIE:

230 ml rastlinného mlieka (napríklad ryžové mlieko)
200 g nerafinovaného kryštálového trstinového cukru
140 g sušeného rastlinného nápoja (napríklad ryžový nápoj)
50 g rastlinného masla
1 PL vody

AKO SA PRIPRAVUJE DOMÁCE RASTLINNÉ KARAMELOVÉ SALKO:

Kryštálový cukor s lyžicou vody necháme v hrnci za stáleho miešania rozpustiť. Potom pridáme rastlinné maslo a zmes začne peniť. Stále miešame. Potom do zmesi nalejeme rastlinné mlieko a nakoniec prisypeme postupne sušené rastlinné mlieko/ nápoj. Za stáleho miešania varíme asi 3 minúty. Nemali by ostať žiadne hrudky vďaka miešaniu. Keď náhodou ostanú hrudky sušeného mlieka, salko jednoducho ešte horúce prepasírujeme cez sitko do hrnčeka. Necháme vychladiť a použijeme v ľubovoľnom recepte.

Domáce rastlinné karamelové salko
Domáce rastlinné karamelové salko

Ak sa Vám recept páči, budem rada, keď mi napíšete. 😉

Použiť ho môžete napríklad v recepte:

Kokosovo-karamelové truffles

Marlenka guľôčky


Related Posts

Orechovo-karamelový nekrémeš

Orechovo-karamelový nekrémeš

Orechovo-karamelový nekrémeš je fantastický zákusok pre náročných. 😉 Spája výrazné orechové korpusy bez múky, slanú pudingovú karamelovú plnku, opražené lieskové oriešky a z krémeša si požičal lahodnú vanilkovú krémešovú plnku. Postup je časovo náročný, ale výsledok stojí za to. Piekla som ho pre mamku na meniny […]

ORECHOVÉ LASKONKY SO SLANOU KARAMELOVOU PLNKOU

ORECHOVÉ LASKONKY SO SLANOU KARAMELOVOU PLNKOU

Tá chuť sa nedá opísať, to treba jednoducho zažiť! Laskonky sa rozplývajú na jazyku. Sú krásne a sú to naše slovenské makrónky. Nezabudli ste pri makrónkovom ošiali na laskonky? Tip: Skúsila som ich aj zmraziť a po rozmrazení sú rovnako výborné 🙂 môžete si ich […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *