Čokoládovo-orechová torta s čučoriedkami je predurčená na veľký úspech. 🙂 Je to IT TORTA (ako it girl). 😀 Bez lepku, škrobu a mliečnych výrobkov. Tento recept vymyslela moja maminka na svoju oslavu menín, aby som si mohla dať aj ja. Je výborná! Niet čo dodať. Moja mama to proste vie, má talent a ja sa od nej ešte stále len učím. Trochu som upravila recept podľa seba a upiekla ju svojmu drahému manželov k narodeninám pre kolegov do práce. Verím, že vám bude chutiť rovnako ako nám. 😉
ČAS PRÍPRAVY: 180 MINÚT
OKRÚHLA TORTOVÁ FORMA Ø 21 CM, ALEBO TVAR SRDCA (stredná veľkosť)
INGREDIENCIE:
Korpusy (2 ks):
2 x 4 vajcia
2 x 100 g mletých lieskových orechov (môžete zameniť aj za iné orechy)
2 x 4 PL brezového cukru/ bieleho kryštálového cukru/ trstinového cukru/ 5 PL kokosového cukru
2 x 1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva s vínnym kameňom
2 x 1/2 PL holandského kakaa
2 x 1 PL uvarenej a vychladenej kávy (ideálne presso)
Štipka soli
Čokoládová plnka:
12 PL (cca 220 g) trstinového cukru/ iného
12 PL studenej vody
1 PL holandského kakaa
100 g horkej čokolády
2 ks vaječných žĺtkov
400 g rastlinného masla + na vymastenie formy (napr. Alsan bio)
+
200 g čerstvých čučoriedok
1 čučoriedkový džem
posekané orechy
Vegánska čokoládová ganache:
100 g čokolády na varenie (ja používam čokoládu z Lidlu)
4 PL rastlinného masla
3 PL mandľového mlieka
Na ozdobu:
Čučoriedky, čokoládové ozdoby, orechy…
POSTUP NA ČOKOLÁDOVO-ORECHOVÚ TORTU S ČUČORIEDKAMI:
Predhrejeme si rúru na 180°C a pripravíme tortovú formu (boky vymastíme rastlinným maslom a na spodok dáme papier na pečenie). Vajcia (4 ks) rozdelíme. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme mleté orechy, prášok do pečiva, kakao, kávu a spolu prešľaháme. Zľahka primiešame ručne sneh z bielkov a vylejeme do formy. Pečieme v rúre cca 25 minút. Kontrolujeme špáradlom, či sa cesto nelepí. Keď sa lepí, necháme ešte chvíľu v rúre a sledujeme. Korpus po upečení necháme vychladiť, vyberieme ho z formy a postup opakujeme rovnako aj pri druhom korpuse.
Potom si pripravíme čokoládovú plnku. V hrnci roztopíme cukor vo vode, pridáme kakao, čokoládu a 2 žĺtky. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a privedieme k varu. Nevaríme, odstavíme, keď začne bublať. Často miešame do úplného vychladnutia, aby nestuhla. Vychladnutý čokoládový krém vyšľaháme so zmäknutým maslom na čokoládovú plnku.
Vychladené korpusy prerežeme v strede na 2 korpusy tak, aby nám vznikli 4 korpusy.

Môžeme začať plniť tortu. Na spodný korpus natrieme džem. Na džem navrstvíme čokoládovú plnku. Plnku posypeme orechmi alebo aj čučoriedkami. Prikryjeme druhým korpusom, na ktorý rovnako natrieme džem, navrstvíme plnku a poukladáme husto čučoriedky. Potom položíme tretí korpus a postup opakujeme ako pri prvom korpuse (viď obrázky). Na štvrtý korpus natrieme džem, tenkú vrstvu plnky a zvyškom plnky potrieme aj boky.
Necháme stuhnúť v chladničke aspoň polhodinu. Na vrch si pripravíme vegánsku čokoládovú ganache, s ktorou sa výborne pracuje. Vo vodnom kúpeli/ nad parou si rozpustíme čokoládu spolu s maslom. Odstavíme a do roztopenej polevy pridáme studené rastlinné mlieko a premiešame. Čokoládovú ganache necháme najprv postekať po bokoch a zvyšok vylejeme na vrch torty. Uhladíme a ozdobíme podľa vlastnej fantázie napr. orechmi, čokoládou, čučoriedkami…

Priatelia, ak sa vám recept na tortu bez mliečnych výrobkov páči, mohli by vás zaujímať aj tieto recepty:
Novoročný čokoládovo-višňový zákusok