Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Kokosové košíčky s rumovou plnkou

Kokosové košíčky s rumovou plnkou

Požehnané vianočné sviatky, priatelia. Verím, že Vaše Vianoce boli napriek alergiám a obmedzeniam v strave plné hojnosti, ale hlavne lásky a pohody. Vianoce sú za nami, ale hádam si ešte užívate voľno. Kto už rozmýšľa nad Silvestrom, dobre vie, že sa treba zamyslieť nad pohostením. Jednohubky z rožkov sú u nás klasika, ale čo sladké k tomu? Vymyslela som pre Vás jednoduchý a rýchly recept na kokosové košíčky z kokosovej múky. Plnené sú plnkou z mletých orechov, rumu a hrozienok (obľúbená pánska kombinácia) a poliate čokoládou. Vhodné aj pre bezlepkáčov. Len tak sa po nich zapráši. Prajem Vám v tomto sviatočnom období pokoj v duši a veľa, veľa sladkej lásky. 🙂

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
POČET – 40 ks (formičky – malé košíčky)

Budeme potrebovať formičky na malé košíčky, ktoré nájdete v akýchkoľvek domácich potrebách. 😉 Alebo si ich požičajte od mamy, iste ich niekde má!

INGREDIENCIE:

Cesto:

2 vajcia
1/2 hrnčeka (= 125 ml) roztopeného kokosového oleja
3/4 hrnčeka kokosovej múky
2 PL medu
Štipka soli

Plnka:

125 g pomletých vlašských orechov
7 cl rumu/ aj viac rumu/ + rumová aróma
veľká hrsť sušených hrozienok
3 PL ríbezľového džemu (ideálne bio domáci džem)

Na ozdobu:

100 g horkej čokolády na varenie (+ práškový cukor, keď máte veľmi horkú čokoládu, ja používam už osladenú z Lidla)
1 PL rastlinného oleja
kokosové plátky/ strúhaný kokos na ozdobu

TIP: Máte doma ešte čokoládových Mikulášov, anjelov a čertov a neviete, čo s nimi? Roztopte ich vo vodnom kúpeli a o chutnú čokoládovú polevu na košíčky máte postarané. Áno, sú aj také mikulášske figúrky, ktoré neobsahujú sušené mlieko. 😉

POSTUP NA KOKOSOVÉ KOŠÍČKY S RUMOVOU PLNKOU:Najprv si pripravíme cesto na kokosové košíčky, ktoré vôbec nemusí stáť v chladničke. Príprava je rýchla a jednoduchá. Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto v jednej väčšej miske. Ja som použila iba lyžicu, netreba vyberať žiadneho kuchynského pomocníka. Necháme 2 minúty, nech sa kokosová múka napije a cesto zhustne. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180°C. Pripravíme si plech a povykladáme si formičky košíčkov. Formičky netreba vymasťovať. Do každého košíčka vložíme kúsok kokosového cesta a prstami vytvarujeme košíček. Cesto vtláčame po bokoch, aby kopírovalo formičku a snažíma sa v strede urobiť priestor na plnku. Košíčky vložíme do rúry na 9 minút.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Orechy pomelieme. V jednej miske zmiešame všetky ingrediencie na plnku. Keď sú košíčky upečené. Vyberieme ich z rúry a pootáčame hore dnom na plechu, aby ľahšie vyšli.

Kokosové košíčky - postup prípravy
Kokosové košíčky – postup prípravy

TIP:

Ja som ich vyberala aj bez otáčania, ale išlo to ťažšie. Ja vyberám košíčky tak, že v jednej ruke držím na okraji vychladený košíček a druhou búcham do stredu košíčka. Pekne mi povyskakujú. Každý si musí nájsť svoj vlastný spôsob, aký mu vyhovuje.

Povyberané košíčky z formičiek naplníme pripravenou rumovou plnkou.  Čokoládu roztopíme spolu s olejom nad parou/ vo vodnom kúpeli. Čajovou lyžičkou nanášame na vrch košíčkov a zdobíme kokosovými plátkami, strúhaným kokosom alebo kúskami čokolády. Necháme stuhnúť. Najchutnejšie sú až ďalšie dni, keď sa chute spoja.

Chceli by ste ešte nejaký recept na bezlepkové sviatočné pečivo? Čo poviete na tieto?


Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *