Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Makovo-pohánkové linecké koláčiky

Makovo-pohánkové linecké koláčiky

Ešte stále stíhame veľa upiecť do Vianoc! 😉 Ak nemôžete lepok a dokonca ani orechy, tak tento recept na makovo-pohánkové linecké koláčiky vás určite poteší. Kto má rád pohánku ako ja, bude to jasná voľba! Koláčiky sú krehké, nemletý mak príjemne chrumká pod zubami a po naplnení slivkovým lekvárom dostávajú ten správny šmrnc. Dúfam, že nevadí, že sú až tak zdravé. 😀

TIP: Vedeli ste, že citrónová kôra zabraňuje uvoľňovaniu histamínu? Je veľmi správne ju pridávať do našich zdravých koláčikov. 😉

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT (+odležanie v chladničke)
VEĽKÝ PLECH, VYKRAJOVAČKY, VALČEK

INGREDIENCIE (na 1 plech):

200 g hladkej pohánkovej múky
50 práškového trstinového cukru + na ozdobu/ alebo iný cukor pomletý na práškový
35 g nepomletého maku
1 PL mletej citrónovej kôry (ja si kupujem z DM túto)
100 g rastlinného masla
Štipka soli
2 vaječné žĺtky
1 ČL guarovej gumy (ja ju mám z bio obchodu, ale nie je nutné ju pridávať. Pridáva sa preto, že koláčiky sú menej krehké a držia vďaka nej viac pokope. Tí, ktorí pečú bezlepkovo, mali by si ju zabezpečiť.)
+ slivkový lekvár na zlepenie (ideálne domáci)

AKO SA PRIPRAVUJÚ MAKOVO-POHÁNKOVÉ LINECKÉ KOLÁČIKY:

Večer pred plánovaným pečením si pripravíme cesto a necháme ho cez noc odpočívať v chladničke. Kto zabudol, tak mu doprajeme aspoň hodinku. Vo väčšej miske si zmiešame pohánkovú múku, práškový cukor (ak nemáme práškový, tak si ho pomelieme), mak, mletú citrónovú kôru a soľ. Všetky sypké ingrediencie dobre premiešame. Potom pridáme rastlinné maslo na kocky a žĺtka. Miešame rukou  a vytvoríme cesto. Cesto zabalíme do desiatovej fólie a necháme odležať v chladničke. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa nám dobre s cestom pracovalo.

Stuhnuté cesto vyberieme a medzi dvomi papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na 0,4 cm hrúbku. Alebo si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme. Ja však šetrím múkou. Plech si vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 180°C. Vykrajujeme makovo-pohánkové koláčiky v tvare, aký sa nám páči. Ak ostane vykrojené cesto na papieri, pomôžeme si širokým nožíkom alebo inými pomôckami na pečenie. Koláčiky vložíme do rúry na cca 10 minút.

Makovo-pohánkové linecké koláčiky pred a po upečení
Makovo-pohánkové linecké koláčiky pred a po upečení

Koláčiky necháme vychladnúť na plechu a až potom ich odlepíme z papiera. Spájame slivkovým lekvárom, poprášime práškovým cukrom a vychutnávame. Prajem dobrú bezlepkovú chuť! 🙂

Chceli by ste ešte nejaký recept na bezlepkové vianočné pečivo? Čo poviete na tieto?

Makovo-pohánkové linecké koláčiky
Makovo-pohánkové linecké koláčiky

Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *