Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Zázvorové koláčiky (vegan)

Zázvorové koláčiky (vegan)

Vianoce už prišli! 🙂 Všetci sa tešíme. K Vianociam neodmysliteľne patrí aj chuť a vôňa zázvoru (ďumbiera). Rozhodla som sa napísať vám v tomto článku rovno 2 recepty. Prvý je originál recept na pravé zázvorníky, ktoré majú certifikát kvality a originality v Európskej únii. Postup je trochu zložitý a náročný na čas, taktiež ho treba vyskúšať viackrát a vychytať muchy. Ideálne je použiť špeciálne vykrajovačky v tvare „hrebeňa“, ktoré sa používajú iba na zázvorníky. Ale za pokus to stojí! 😉 Druhý je môj vlastný, inšpirovaný tým prvým, zjednodušený a vylepšený o jedinečnú chuť pomaranča. Ak sa rozhodnete pre zázvorové koláčiky ešte do Vianoc, odporúčam ich urobiť čím skôr, pretože zo začiatku budú tvrdé. Potrebujú 3 dni, aby boli tip top. 😉 Ak zbožňujete zázvorový čaj a chuť, ktorá vám ostane na jazyku, zázvorové koláčiky sú pre vás ten správny recept. Chutia božsky!  👌  Navyše sú opäť bez vajec a mlieka, teda je to recept vhodný aj pre vegánov. Prajem krásny predvianočný čas, priatelia. 😉

RECEPT Č. 1 – ORIGINÁL ZÁZVORNÍKY

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT (+odležanie cca 24 hodín dokopy)
VEĽKÝ PLECH, VYKRAJOVAČKY, VALČEK

INGREDIENCIE:

500 g hladkej múky špeciál 00
400 g práškového cukru
1 vrecúško mletého zázvoru
2 ČL sódy bikarbóny
4 cl slnečnicového oleja + na vymastenie plechu
5 celých vajec

POSTUP:

Večer si pripravíme cesto z múky, cukru, mletého zázvoru a sódy. Necháme ho odpočívať pri izbovej teplote spolu s nerozbitými vajciami, aby sa vyrovnala teplota všetkých surovín. Ráno pridáme do cesta vajcia a olej. Vyvaľkáme cesto, vykrojíme požadované tvary a ukladáme ich na vymastený plech olejom dole hlavou. Teda to, čo je na doske hore, na plechu je dole. Takto vykrojené na plechu ich necháme sušiť do večera pri izbovej teplote, ale nesmú byť  v prievane. Večer vyhrejeme rúru na 250°C, potom ich vložíme do rúry a ihneď stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme cca 10 minút bez otvárania rúry. Správne upečené zázvorníky vyzerajú tak, že spodná časť je napenená a vrchná časť ma hladké okraje vytočené dohora. Držím palce odvážlivcom! 😉

 

Zázvorníky - obrázok požičaný z najrecept.sk
Zázvorníky – obrázok požičaný z najrecept.sk

RECEPT Č. 2 – ZÁZVOROVÉ KOLÁČIKY (VEGAN)

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT (+aspoň 1 hodina v chladničke)
VEĽKÝ PLECH, VYKRAJOVAČKY, VALČEK

INGREDIENCIE:

250 g hladkej špaldovej múky (ja som použila celozrnnú)
140 g práškového trstinového cukru + na ozdobu/ alebo iný cukor
1 ČL sódy bikarbóny
3 PL mletého zázvoru (kúpite bežne medzi koreniami)
4 PL kandizovaného pomaranča (voliteľné)/ 3 PL postrúhanej pomarančovej kôry/ pomarančová aróma
Štipka soli
2 ľanové vajcia = 2 PL pomletých ľanových semienok + 6 PL vody
50 g rastlinného masla
+ pomarančový džem na spájanie/ marhuľový džem zmiešaný s pomarančovou arómou

AKO SA PRIPRAVUJÚ ZÁZVOROVÉ KOLÁČIKY (VEGAN):

Najprv si pripravíme ľanové vajce. Ľanové semienka pomelieme a zmiešame s vodou. Necháme postáť, kým si pripravíme ostatné ingrediencie. Vo väčšej miske si zmiešame špaldovú múku, práškový cukor (ak nemáme práškový, tak si ho pomelieme), sódu, mletý zázvor a soľ. Potom pridáme maslo na kocky, posekaný na drobno kandizovaný pomaranč (alebo iné alternatívy) a nakoniec ľanové vajcia. Miešame rukou  a vytvoríme cesto. Cesto zabalíme do desiatovej fólie a necháme odležať v chladničke aspoň hodinu. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa nám dobre s cestom pracovalo.

Stuhnuté cesto vyberieme a medzi dvomi papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na 0,4 cm hrúbku. Alebo si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme. Ja však šetrím múkou. Plech si vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 180°C. Vykrajujeme zázvorové koláčiky v tvare, aký sa nám páči. Ak ostane vykrojené cesto na papieri, pomôžeme si širokým nožíkom alebo inými pomôckami na pečenie. Ukladáme ich ďalej od seba, pretože nám v rúre narastú. Koláčiky vložíme do rúry na cca 12 minút. Rovnaký postup opakujeme aj s druhým plechom. Cesto sa dá opäť spojiť a rovnakým spôsobom rozvaľkať na požadovanú hrúbku.

Zázvorové koláčiky - vykrajovanie
Zázvorové koláčiky – vykrajovanie

Koláčiky necháme vychladnúť na plechu a až potom ich odlepíme z papiera. Pravdepodobne budú veľmi tvrdé. Na druhý deň ich môžeme zlepiť džemom. Skladujeme na chladnom a suchom mieste. O 2-3 dni budú zázvorové koláčiky príjemne mäkké. Dajú sa konzumovať aj ako sušienky ku káve bez naplnenia. Moja rodina je z nich nadšená. 😉

Zázvorové koláčiky (vegan)
Zázvorové koláčiky (vegan)

Pozrite aj ďalšie moje recepty na vianočné pečivo vhodné pre alergikov: 😉


Related Posts

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]

Mandľovo-vanilkové koláčiky bez múky

Mandľovo-vanilkové koláčiky bez múky

Mandľovo-vanilkové koláčiky sú ďalší skvelý tip na suché vianočné pečivo na váš slávnostný stôl. Ohúri vás FANTASTICKÁ CHUŤ a pritom sú PALEO! 😉 Bez múky, bez lepku, bez mlieka, bez masla (dokonca aj bez toho rastlinného). Keď som ich pripravovala, vedela som, že budú mňam, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *