Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Vanilkové rožky z pohánkovej múky

Vanilkové rožky z pohánkovej múky

Ďalší vianočný recept na suché pečivo, ktoré dlho vydrží. Recept na klasické vanilkové rožky snáď každý pozná. Ale poznáte tie z pohánkovej múky? Niekomu chuť pohánky nereže, ale nám so synom veľmi chutí (najmä v spojení s cviklou)! Pohánka má orieškovú chuť a spolu s vlašskými orechmi veľmi pekne ladí. Vanilkové rožky z pohánkovej múky sú bez lepku, takže sa nemusíte obávať ponúknuť aj alergikov, ktorí vás prídu navštíviť. Pohánka je veľmi zdravá. Je známa najmä ako zásobáreň rutínu, ktorý posilňuje cievy. Preto si ju doprajte aj ako prevenciu kŕčových žíl a hemoroidov. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje jej zrážavosť, posilňuje imunitu a prehrieva organizmus. Prajem vám šťastné, veselé a zdravé Vianoce!

TIP! Gramatické okienko: Vedeli ste, že slovo rohlík je nespisovné? 🙂 Pokiaľ nie ste Česi, volajme túto dobrotu Vanilkové rožky. 😉

ČAS PRÍPRAVY: 30 MINÚT (+ minimálne hodina v chladničke)
VEĽKÝ PLECH

INGREDIENCIE (na cca 35 rožtekov/ 1 plech):

300 g hladkej pohánkovej múky
120 g mletých vlašských orechov
80 g akéhokoľvek práškového cukru (ja som použila 40 g mletého kokosového cukru a 40 g práškového nerafinovaného trstinového cukru) + na obaľovanie
1 vanilkový lusk/ vanilková aróma/ vanilkový extrakt/ vanilkový cukor
štipka soli
200 g rastlinného masla
1 veľký vaječný žĺtok
+ VOLITEĽNÉ: 1 ČL guarovej gumy (ja viem, že sa to bežne doma nenachádza, ale kto je bezlepkáč, určite by si to mal zaobstarať. Pečivo nebude tak krehké, keď ju tam pridáte. Kúpiť sa dá v každom bio obchode.)

 

AKO SA PRIPRAVUJÚ VANILKOVÉ ROŽKY Z POHÁNKOVEJ MÚKY:

Vo väčšej miske si zmiešame mleté orechy, pohánkovú múku, guarovú gumu (nemusí byť), práškový cukor, štipku soli, vanilkový extrakt/ arómu/ lusk/ vanilkový cukor. Potom pridáme rastlinné maslo pokrájané na kocky a rukou miesime cesto. Nakoniec pridáme vaječný žĺtok a vymiesime cesto úplne. Vznikne nám 1 kompaktné cesto, ktoré zabalíme do desiatovej fólie a odložíme do chladničky na hodinu alebo aj celú noc. Po odležaní cesto vyberieme z chladničky 10 minúť predtým, ako sa s ním chystáme pracovať. Nie je potrebná žiadna doska. Plech si vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 150°C. Rukami tvarujeme rožky. Pre začiatočníkov upresním, že rožky tvarujeme tak, že odoberieme z cesta stále rovnaké množstvo, šúľaním medzi dlaňami vytvoríme valček a ten stočíme do tvaru rožka. Táto dávka je určená na jeden veľký plech. Myslíme pri ukladaní na to, že rožky pečením trochu narastú. Pečieme v rúre 15 – 18 minút.

Postup
Postup

 

Bezlepkové pečivo je veľmi krehké. S tým sa nedá nič robiť, keďže mu chýba lepok. Preto tieto vanilkové rožky z pohánkovej múky NEobaľujeme teplé, ale necháme ich najprv vychladiť. Vychladením stuhnú. Keď ich budete obaľovať ešte teplé, neručím za ich krásu. 😉 Takže ešte raz, upečené vanilkové rožky obaľujeme v práškovom cukre až keď sú VYCHLADENÉ. Pracujeme s nimi opatrne, aby sa nerozpadli. Chuťovo sú fantastické. 😉
Vanilkové rožky
Vanilkové rožky

Ak sa vám recept páči, mohli by vás zaujať aj tieto bezlepkové recepty na vianočné pečivo:

Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *