Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Perníky bez cukru a vajec

Perníky bez cukru a vajec

Vianoce bez perníkov? To si mnohí z nás nevedia ani len predstaviť. Ale poznáte perníky bez cukru a vajec, ktoré sú mäkké ihneď po dopečení? Áno, aj také sa dajú veru upiecť. Sú fantastické! 👌 Perníky bez cukru sú sladené ryžovým sirupom (DMbio) a medom. Tento recept je dokonca vhodný aj pre vegánov, stačí nahradiť med za melasu a výborné voňavé perníky sú na svete. Možno máte alergiu na vajcia alebo sa vám nepáči cena vajec, preto by vás tento recept mohol potešiť! Ako ma už poznáte, klasickú múku nepoužívam. Rozhodla som sa pre kombináciu hladkej celozrnnej špaldovej múky a ryžovej múky. Poznáte ryžovú múku? Je skvelá, predáva sa v polkilovom balení a keď máte chuť na sladkosti bez lepku, je to výborná voľba! V poslednej dobe je už ľahko dostupná v bežných reťazcoch. Tieto perníky krásne prevoňajú váš domov a navodia vianočnú atmosféru. Sľubujem, že si na nich pochutnáte, aj keď tam nebude žiaden cukor! 😉 😇

Ja som vykrajovala veľmi veľké perníky v tvare perníčka, stromu a soba. Zdajú sa mi krajšie. Dávka je na 2 plechy. V mojom prípade mi vyšlo 20 veľkých perníkov. 😉

ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT (+odležanie cez noc  v chladničke)
VEĽKÝ PLECH, VYKRAJOVAČKY NA PERNÍKY, VALČEK

INGREDIENCIE (na 2 plechy):

250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky (= 2 hrnčeky)
160 g ryžovej múky (=1 hrnček)
1 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
štipka soli
2 PL perníkového korenia
1/2 hrnčeka ryžového sirupu (nájdete okrem bio obchodov aj v sieti DM – Ryžový sirup DMbio)
2 PL medu/ melasy (variant pre vegánov)
6 PL rastlinného mlieka/ vody
50 g rastlinného masla
1 ľanové vajce (= 1 PL pomletých ľanových semienok + 3 PL vody zmiešať a nechať postáť)

Zdobenie

biele tubičky na zdobenie

vianočné cukríky

AKO SA PRIPRAVUJÚ PERNÍKY BEZ CUKRU A VAJEC:

Najprv si pripravíme ľanové vajce. Ľanové semienka pomelieme a zmiešame s vodou. Necháme postáť, kým si pripravíme ostatné ingrediencie. Vo väčšej miske si zmiešame špaldovú múku, ryžovú múku, sódu, prášok do pečiva s vínnym kameňom, soľ a perníkové korenie. Potom pridáme rastlinné mlieko/ vodu, maslo na kocky, ryžový sirup, med a nakoniec ľanové vajce. Miešame rukou  a vytvoríme cesto. Cesto zabalíme do desiatovej fólie a necháme odležať v chladničke cez noc. Tento krok je veľmi dôležitý, aby sa nám dobre s cestom pracovalo.

Stuhnuté cesto vyberieme a medzi dvomi papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na 0,5 cm hrúbku. Alebo si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme. Ja však šetrím múkou. Plech si vystelieme papierom na pečenie a rúru predhrejeme na 170°C. Vykrajujeme perníky. Ak ostane vykrojené cesto na papieri, pomôžeme si širokým nožíkom alebo inými pomôckami na pečenie. Perníky vložíme do rúry na 11 minút. Rovnaký postup opakujeme aj s druhým plechom. Cesto sa dá opäť spojiť a rovnakým spôsobom rozvaľkať na požadovanú hrúbku.

Postup
Postup

Perníky necháme vychladnúť na plechu a až potom ich odlepíme z papiera. Môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie, ale ide hlavne o vynikajúcu chuť. 😉 Skladujeme v uzatvorených dózach na chladnom a suchom mieste. Perníky bez cukru a vajec vydržia dovtedy, kým ich nezjete. 😉

Perníky bez cukru a vajec
Perníky bez cukru a vajec

Ak sa vám tento recept páči, mohli by vás zaujímať aj tieto recepty:


Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *