Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Orechovo-čokoládový tart s višňami

Orechovo-čokoládový tart s višňami

Chuť višní v čokoláde snáď nemusím opisovať! Nepoznám nikoho, kto by to nemal rád. Preto orechovo-čokoládový tart s višňami určite nesklame. 😉 Je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu, ale vyzerá a chutí maximálne LUXUSNE. Ak máte už dokonca kompót bez kôstok, je to skutočná rýchlovka. Aj tento tart je úplne bez múky, bez lepku, bez mlieka, bez masla, s použitím iba 1 vajíčka (zdôrazňujem, keďže máme vajcovú krízu 🙂 ). Tart necháva vyniknúť chuť a vlastnosti zdravých vlašských orechov, kyslých višní a lahodnej čokolády. Na prípravu je potrebných iba pár ingrediencií, no trochu si za ne priplatíme. Sľubujem, že výsledok bude stáť za to! 😉

ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT
OKRÚHLA FORMA Ø 24 CM

INGREDIENCIE:

Cesto:
1 vajce
250 g mletých vlašských orechov (alebo aj iných orechov, napr. mandle by boli fantastické v tomto spojení chutí)
1/2 ČL sódy bikarbóny
3 PL kokosového cukru/ akéhokoľvek cukru, ktorý používate
Štipka soli

vanilkový extrakt/ mandľový extrakt (voliteľné)

Plnka:
400 ml kokosového mlieka (často sa ma pýtate, aké kokosové mlieko, ja používam iba dmBio, ktoré je celkom bez prísad)
200 g kvalitnej čokolády (napr. z Lidlu čokoláda na varenie, ktorá je bez sušeného mlieka)

+ 1 veľký kompót zaváraných vykôstkovaných višní 

+ na ozdobu kandizované čerešne, čokoláda, orechy, čo len chcete 😉

POSTUP NA ORECHOVO-ČOKOLÁDOVÝ TART S VIŠŇAMI:

Orechy pomelieme, pridáme k ním sódu bikarbónu, cukor, soľ a extrakt. Premiešame lyžicou. Potom pridáme jedno celé vajce. Miešame lyžicou, kým sa nám nevytvorí jedno cesto v tvare gule. Trvá to asi minútu. Čistá práca bez špinavých rúk a kuchynských pomocníkov. Cesto vložíme vo fólii do chladničky na polhodinu, aby stuhlo a aby sa chute prepojili. Predhrejeme si rúru na 180°C a pripravíme formu na tart (vymastíme kokosovým olejom). Cesto vyberieme a môžeme tvarovať tart vtláčaním cesta do formy. Pomôžeme si prstami. 😉 Vložíme do vyhriatej rúry na cca 20 – 25 minút. Okraje pekne zhnednú. Vyberieme a necháme vychladiť. Keď to bude možné, uvoľníme boky a spodok, aby sa tart dal potom ľahšie vybrať. Tart ale necháme vo forme.

Kým je cesto v rúre, pripravíme si jednoduchú plnku. Čokoládu si nalámeme na malé kocky a vložíme do veľkej misy, ktorá zvládne horúce kokosové mlieko. Kokosové mlieko vylejeme do hrnca a zohrejeme. Varíme ho asi minútu. Potom ho vylejeme na čokoládu a sem tam premiešame. Čokoláda sa rozpustí a vznikne krémová čokoládová plnka. Na tart poukladáme višne. Ja som mala domáce višne také mäkké, že sa mi vytvoril z nich pri odkôstkovávaní „džem“, takže nebolo vidno pekné guľôčky, no na chuti to vôbec neubralo.

Postup prípravy tartu - pred a po upečení
Postup prípravy tartu – pred a po upečení

Keď je už čokoládová plnka pripravená, môžeme ju naliať na višne. Keď sa nám vytvoria bublinky, jednoducho ich dotykom lyžičky praskneme, aby bol povrch po vychladení krásne rovný a hladký.

Vložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby stuhol.

Na ozdobu môžeme použiť čokoládu, orechy, kandizované čerešne atď. Verím, že vám bude chutiť tak veľmi, ako chutil nám! 😉

Orechovo-čokoládový tart s višňami
Orechovo-čokoládový tart s višňami

Ak máte chuť a čas, pozrite si aj moje ďalšie recepty na zdravé a chutné tarty:


Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *