Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Orechová roláda s čokoládovou plnkou

Orechová roláda s čokoládovou plnkou

Manžel mi pripomenul moje prvotiny. Jedného dňa som sa rozhodla, že budem piecť zdravo. Našla som nejaké recepty a rýchlo zapínala rúru. Bolo to hnusné, ale tvárila som sa, že to tak má byť 😀 . Manžel ofrflal a nechcel to jesť. Ja som zjedla a tvárila som sa, že supeeeer, novááá doba, my už nepotrebujeme múku a cukor k životu! Zvyšok som vyhodila o pár dní. Tajne. 😀 Ani môj druhý a tretí pokus nebol nič moc. Našťastie som sa nedala odradiť. S príchodom nášho syna som začala zisťovať informácie o alergiách a začala som piecť konečne naozaj ZDRAVO A CHUTNE. Ja som presvedčená, že bielu múku nám naozaj netreba v kuchyni a táto Orechová roláda s čokoládovou plnkou to naozaj potvrdzuje. Vyskúšajte. 😉 Je to rýchlovka. Netreba ani čakať, kým plnka vychladne. Je ľahká a lahodná. Vhodná po výdatnom nedeľnom obede a skvelá bodka. Dobrú chuť, priatelia! 😉

ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT
VEĽKÝ PLECH 30 X 40 CM

INGREDIENCIE:

Korpus:
6 vajec
50 g kokosového cukru + 2 lyžičky práškovej stévie / 80 g akéhokoľvek cukru, aký používate (= 1/2 hrnčeka)
200 g mletých vlašských orechov (= 1 a 1/2 hrnčeka) – môžete použiť orechy, aké máte radi 😉
Štipka soli
1 kopcovitá ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom

Čokoládová plnka z vanilkového pudingu:
1 bio vanilkový puding s bio vanilkou (môžete použiť aj čokoládový puding, ale takýmto spôsobom dosiahneme zaujímavú ľahkú chuť vanilkovej čokolády)
450 ml rastlinného mlieka podľa vlastného výberu bez lepku (ja som použila ryžové)
60 g čokolády (ja vždy používam čokoládu na varenie z Lidlu, je už príjemne sladká, netreba k nej veľa cukru)
1 vanilkový cukor (ideálne trstinový) + 2 lyžičky stévie/ cukor podľa vašej chuti, v mojom prípade je prirodzene sladšie aj ryžové mlieko, aj čokoláda
1 kopcovitá PL kokosového oleja BEZ vône

+ posekané vlašské orechy 

Na ozdobu:
40 g horkej čokoláda na varenie
1 PL rastlinného oleja
čokoládové ozdoby – napr. ryža, hoblinky, strúhaná čokoláda, čokoládové srdiečka atď…

AKO SA PRIPRAVUJE ORECHOVÁ ROLÁDA S ČOKOLÁDOVOU PLNKOU:

Predhrejeme si rúru na 180°C a veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Orechy pomelieme. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli, kokosovým cukrom a stéviou na tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme ručne vidličkou. Pomleté orechy zmiešame s práškom do pečiva. K vyšľahaným bielkam pridáme žĺtka a nakoniec orechy. Už nešľaháme, iba premiešame poriadne (ale jemne!) stierkou alebo lyžicou. Rovnomerne rozotrieme na plech a uhladíme. Pečiem v rúre cca 25 – 30 minút. Ako vyzerá piškóta pred a po upečení, nájdete v recepte na orechovú roládou so slanou karamelovou plnkou TU. Teplú piškótu zrolujeme s papierom hneď vo vybratí z rúry.

A teraz si pripravíme plnku. V rastlinnom mlieku si uvaríme vanilkový puding spolu s cukrom podľa návodu, ale s našimi množstvami. Miešame do zhustnutia. Do teplého ihneď vmiešame čokoládu a kokosový olej. Miešame, kým sa nerozpustia. Z piškóty stiahneme opatrne papier na pečenie. Položíme ju opätovne na papier a rozotrieme ešte teplú pudingovú plnku. Naozaj netreba čakať. Na plnku poukladáme oriešky a roládu stočíme. Necháme stuhnúť v chladničke.

Postup prípravy
Postup prípravy

Na stuhnutú roládu môžeme natrieť čokoládu. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s olejom. Pomocou pierka na pečenie/vajíčka rozotrieme čokoládu na roládu. Posypeme čokoládovými ozdobami (alebo orechmi) a hotovo! Dobrú chuť! 😉

Ak máte doma veľa orechov a páči sa vám tento recept na korpus, môžete ho využiť napríklad aj v recepte na Orechovo-karamelový nekrémeš.

Orechová roláda s čokoládovou plnkou
Orechová roláda s čokoládovou plnkou

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *