Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Jednoduché makrónky z lieskových orechov

Jednoduché makrónky z lieskových orechov

Už ste skúšali robiť niekedy makrónky alebo naše slovenské orechové laskonky? Asi každý vie, že je to náročné aj pre skúsenejšie cukrárky a sú k tomu potrebné cukrárske pomôcky. Pripravila som si pre vás úplne JEDNODUCHÝ a RÝCHLY recept na vianočné makrónky z lieskových orechov. Netreba dlho šľahať nad parou, ani drahú silikónovú podložku, či formu. Výsledok bude však veľmi podobný. Chuťovo sú úžasné. Na ich prípravu vám treba iba 5 ingrediencií. Ľahké a chutné, plné orieškovej chuti doplnené o vôňu škorice. Poďte si so mnou vyskúšať jednoduché makrónky z lieskových orechov! 😉

 

PS: Tento recept je bez lepku, bez múky, bez mlieka, bez masla, bez problémov… 😉

 

ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT
VEĽKÝ PLECH

INGREDIENCIE (1 plech = cca 22 lieskovo orieškových makróniek):

2 ks vaječných bielok
150 g pomletých lieskových orechov (najlepšie bude, keď si kúpite tie pomleté, nájdete napr. v Lidli 😉 )
1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
100 g kryštálového cukru
1/2 ČL mletej škorice
22 lieskových orieškov na ozdobu
Štipka soli

 

AKO SA PRIPRAVUJÚ JEDNODUCHÉ MAKRÓNKY Z LIESKOVÝCH ORECHOV:

Najprv si pripravíme orechy. Ideálne je kúpiť si už pomleté. Ak takú možnosť nemáte, vyhrejeme si rúru na 180°C a vložíme do nej lieskové oriešky na plechu vystlanom papierom na pečenie na 10 minút. Necháme chvíľu vychladiť a lieskovce zbavíme šupky šúchaním orieškov medzi dlaňami. Potom pomelieme 150 g. Zvyšné si necháme celé na ozdobu makróniek.

Vajcia si rozdelíme. Žĺtka využijeme do iného receptu, bielka vložíme do misky na šľahanie spolu so štipkou soli a citrónovou šťavou. Keď je sneh vyšľahaný, pridáme kryštálový cukor. Šlaháme, kým nám nevznikne tuhá lepkavá hmota (cca 3 minúty). Do vyšľahanej hmoty vysypeme lieskové oriešky a mletú škoricu a pomiešame ručne lyžicou.

Plech si vystelieme papierom na pečenie a rúru nastavíme na 150°C. Čajovou lyžičkou naberáme bielkovú zmes na papier a tvarujeme pomocou nej okrúhle makrónky. Makrónky nám v rúre narastú, takže myslíme na dostatočný priestor medzi nimi. Mne vyšlo z jednej dávky 22 makróniek. Mohli by byť ale aj menšie a odhadujem ich počet ideálne na 30 ks. Na každú makrónku položíme do stredu lieskový oriešok. Plech vložíme do rúry na 30 minút.

Príprava - Pred upečením (tvarovanie lyžičkou) a po upečení
Príprava – Pred upečením (tvarovanie lyžičkou) a po upečení

Hotové krásne rozvoniavajú. Na plechu ich necháme vychladiť a až tak ich odlepujeme z papiera. Môžeme ich konzumovať iba takto, alebo aj naplniť a zlepiť. My sme si ich viac vychutnali samotné. Na druhej strane by sa k ním výborne hodila napríklad domáca zdravá nutella s receptom TU. Ja som ich ale pár na skúšku pospájala hotovou Lotus Biscoff nátierkou. Rovnako lahodné. 😉 Prvé 3 dni budú tvrdšie, potom zmäknú a premenia sa na NEBÍČKO V PAPUĽKE!

Jednoduché makrónky z lieskových orechov
Jednoduché makrónky z lieskových orechov

 


Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Citrónové mini tartaletky

Citrónové mini tartaletky

Už ste niekedy skúsili urobiť citrónový krém z vajec a citrónov? Ja som doteraz netušila, že je tak úžasný! Môj prvý krém z citrónov na Citrónové mini tartaletky dopadol na jednotku. Nie je na tom nič zložité, ako som si doteraz mylne myslela. V tomto […]



3 thoughts on “Jednoduché makrónky z lieskových orechov”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *