Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Kokosové kolieska

Kokosové kolieska

Toto je recept od starej mamy, ktorá nám kokosové kolieska upiekla vždy, keď sme prišli na akékoľvek sviatky. To by sa ale babka čudovala, keby som jej povedala, že je to vegánsky recept! Piekla ich také obrovské, vykrajovala pomocou čajovej šálky, používala bielu múku (to neviem, čo je 🙂 ) a spájala ich vlastným domácim džemom. Na jej počesť som sa rozhodla upiecť kokosové kolieska na synovu oslavu 2. narodenín, ktorá sa blíži. Bielu pšeničnú múku som nahradila bielou špaldovou, vanilkový cukor s pravou Bourbon vanilkou dostal prednosť pred vanilínovým, no a strúhaný kokos voňal trochu krajšie, pretože som použila bio raw kokos. Vidím tu len jediný problém. Asi som ich upiekla málo… 😀

PS: Je to rýchlovka, vôbec nemusíte čakať na žiadnu príležitosť, proste si ich upečte, pospájajte džemom a vychutnávajte! Odporúčam rovno urobiť z dvojitej dávky…

ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT
DREVENÁ DOSKA, VALČEK, VEĽKÝ PLECH S ROZMEROM 30 x 40 CM

INGREDIENCIE (na cca 30 zlepených koláčikov):

200 g rastlinného masla vhodného na pečenie
300 g bielej hladkej špaldovej múky + na vykrajovanie
100 g práškového cukru (môžete nahradiť iným práškovým, ja teraz na oslavu kalóriami nešetrím) + na ozdobu
1 vanilkový cukor (20 g) s pravou vanilkou
100 g strúhaného kokosu (bio raw ideálne)

+ sladký džem (teda nie ríbezľový, ani višňový) podľa vlastnej chuti. Ja som použila marhuľový džem so zníženým obsahom cukru a jahodový džem 😉

AKO SA PRIPRAVUJÚ KOKOSOVÉ KOLIESKA:

Vo veľkej miske ručne zmiešame rastlinné maslo izbovej teploty, odváženú múku, práškový cukor, vanilkový cukor a strúhaný kokos. Ja som mala nahrubo nastrúhaný kokos, preto som ho ešte predtým pomlela na menšie, aby škaredo nevytŕčal z upečených koliesok. Vznikne nám cesto, ktorému vôbec vajce nechýba. Ak nemáme čas hneď vykrajovať, môžeme ho pokojne vložiť do chladničky. S cestom sa dá hneď pracovať. Rúru predhrejeme na 180°C. Na dobre pomúčenej drevenej doske si rozvaľkáme polovicu cesta na plát hrubý asi 4 mm.  Ak sa cesto lepí, pridáme múku. Vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm alebo ľubovoľnými vykrajovačkami a podľa vlastnej fantázie môžeme opečiatkovať.

Vykrajovanie kokosových koliesok
Vykrajovanie kokosových koliesok

Plech si vystelieme papierom na pečenie a ukladáme naň vykrojené kolieska. Odporúčam pečiatkovať vykrojené kolieska až na plechu. Vložíme do rúry na cca 11 minút. Koláčiky sú upečené, keď cítime ich vôňu. Postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta. Jedna dávka je na 2 plechy. Necháme vychladiť. Vychladené zlepujeme džemom. Hotové môžeme posypať práškovým cukrom. Takéto kokosové kolieska vydržia uložené v dóze, až kým ich nezjete. Sú  výborné ako vianočné pečivo. Dobrú chuť!

Kokosové kolieska
Kokosové kolieska

Podobný recept na linecké pečivo nájdete tu – Dvojfarebné linecké koláčiky.


Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]



1 thought on “Kokosové kolieska”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *