Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Orechovo-karamelový nekrémeš

Orechovo-karamelový nekrémeš

Orechovo-karamelový nekrémeš je fantastický zákusok pre náročných. 😉 Spája výrazné orechové korpusy bez múky, slanú pudingovú karamelovú plnku, opražené lieskové oriešky a z krémeša si požičal lahodnú vanilkovú krémešovú plnku. Postup je časovo náročný, ale výsledok stojí za to. Piekla som ho pre mamku na meniny ako pohostenie pre kolegov. Z jedného plechu vyšlo 35 statočných kociek. Tento recept je skvelý tip na výnimočné udalosti! 😉

ČAS PRÍPRAVY: 120 MINÚT
VEĽKÝ PLECH 30 X 40 CM

INGREDIENCIE:

2 x Korpus:
2 x 6 vajec
2 x 80 g nerafinovaného kryštálového trstinového cukru (= 1/2 hrnčeka)
2 x 200 g mletých vlašských orechov (= 1 a 1/2 hrnčeka) – môžete použiť orechy, aké máte radi 😉
2 x štipka soli
2 x 1 kopcovitá ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom

Vanilková krémešová plnka:
3 bio vanilkové pudingy (alebo Zlaté klasy)
1 l rastlinného mlieka (ideálne ryžové mlieko)
200 g kryštálového cukru
3 bielka
3 žĺtka
vanilkový extrakt/ aróma – podľa chuti (voliteľné)

Slaná karamelová plnka:
2 karamelové pudingy (ideálne EXTRA karamelový)
700 ml rastlinného mlieka podľa vlastného výberu
240 g rastlinného masla
14 PL kokosového cukru
4 PL práškového cukru
2 ČL morskej soli (prípadne aj trochu viac, musíte ochutnať a dochutiť podľa vášho gusta 😉 )

Na ozdobu:
30 g horkej čokolády na varenie (pomocou škrabky na zemiaky z nej vytvoríme krásne hoblinky)
100 g lieskových orieškov

Orechovo-karamelový nekrémeš
Orechovo-karamelový nekrémeš

AKO SA PRIPRAVUJE ORECHOVO-KARAMELOVÝ NEKRÉMEŠ:

Predhrejeme si rúru na 180°C a veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Orechy pomelieme. Bielka si oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a cukrom na tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme ručne vidličkou. Pomleté orechy zmiešame s práškom do pečiva. K vyšľahaným bielkam pridáme žĺtka a nakoniec orechy. Už nešľaháme, iba premiešame poriadne (ale jemne!) stierkou alebo lyžicou. Rovnomerne rozotrieme na plech a uhladíme. Pečiem v rúre cca 25 – 30 minút.

Kým sa nám pečie prvý korpus, môžeme si pripraviť karamelovú plnku. V rastlinnom mlieku si uvaríme karamelové pudingy spolu s kokosovým cukrom podľa návodu. Miešame do zhustnutia. Necháme vychladiť a sem tam premiešame.

Pripravíme si druhý korpus podľa postupu vyššie.

Kým sa nám chladí prvý korpus a karamelový plnka, uvaríme si vanilkovú krémešovú plnku. Vajcia rozdelíme. Bielka vyšľaháme na sneh. Vanilkové pudingy rozpustíme v 1/3 mlieka. Zvyšné rastlinné mlieko dáme variť s cukrom a so žĺtkami.  Miešame. Keď mlieko začne vrieť, pridáme rozpustený pudingový prášok a uvaríme hustý puding. Po uvarení ihneď zamiešame sneh z bielkov a dôkladne premiešame.

Keď je karamelový puding vychladený, vyšľaháme si maslo s práškovým cukrom a postupne po jednej lyžici primiešame počas šľahania puding. Nakoniec pridáme soľ. Plnku ručne premiešame. Môžeme pridať ešte soľ, ak sa vám zdá málo slaná. 😉

Môžeme dokončiť zákusok? Poďme na to! Na orechový korpus nanesieme ešte teplú krémešovú plnku. Prikryjeme druhým korpusom. Necháme úplne vychladiť. Po vychladení rovnomerne rozotrieme slanú karamelovú plnku.

Postup prípravy a plnenia
Postup prípravy a plnenia

Orechovo-karamelový nekrémeš má svoju čerešničku na torte v podobe nasucho opražených lieskových orechov na panvici. Orechy chvíľu opražíme a následne ich zbavíme šupky (pretože je horká) a to tak, že šúchame medzi dlaňami malé množstvo. Mali by sa samé vyzliekať. 😉 Následne ich posekáme na rôzne veľké kúsky. Zákusok posypeme orechmi a hoblinkami čokolády, aby lahodil aj oku, nie len chuťovým bunkám. Necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Krájame na kocky. Príjemný zážitok, priatelia! 😉

Orechovo-karamelový nekrémeš
Orechovo-karamelový nekrémeš

Ak sa vám tento recept páči, ale máte menej času a možností, odporúčam vám skrátenú verziu v podobe Orechovej rolády so slanou karamelovou plnkou s receptom na mojom blogu. 😉


Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Mandľové srdiečka

Mandľové srdiečka

Srdce mi plesá, pretože Mandľové srdiečka sú ďalší skvelý recept na vykrajované koláčiky bez múky a masla. Naozaj, aj bez toho rastlinného. Sú fantastické, s cestom sa dobre pracovalo, koláčiky sa pekne vykrajovali a držia svoj tvar. Chuť božská! Zbožňujem paleo recepty, ktoré naozaj fungujú. […]



4 thoughts on “Orechovo-karamelový nekrémeš”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *