Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Vegánska čokoládová torta

Vegánska čokoládová torta

Tak jednoduchá na prípravu a taká výborná! Vegánska čokoládová torta je pre čokoholikov jasná voľba. 😉 Inšpirovala som sa  Sacherovou tortou. Medzi 2 čokoládové korpusy som natrela hrubú vrstvu domáceho marhuľového džemu a na vrch naliala vegánsku čokoládovú ganache. Do korpusu som pridala aj kávu a mletý zázvor, ktoré podčiarknu chuť čokolády a nesebecky ju nechajú vyniknúť na jazyku. Bez mlieka a bez vajec, ktoré nikomu nebudú chýbať. Komu sa páčia recepty, v ktorých netreba použiť kuchynského pomocníka a všetko sa nahádže do jednej misky, ten si príde na svoje. „Za málo peňazí, veľa muziky.“ 😉 Ale pozor! Tento dezert je vysoko návykový… 😉

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
FORMA S ODNÍMATEĽNÝM DNOM/ PLECH 23 X 35 CM alebo 2 FORMY NA TORTU S PRIEMEROM 22 CM

INGREDIENCIE:

180 g polohrubej špaldovej múky + na vysypanie plechu/ formy
150 g hladkej špaldovej múky (alebo dajte kľudne 330 g múky, ktorú máte radi)
150 g kryštálového cukru podľa vlastného výberu (ja som dala kryštálový nerafinovaný trstinový cukor)
1 ČL morskej soli
6 PL holandského kakaa
2 ČL sódy bikarbóny
1/2 ČL mletého zázvoru
1 ČL mletej škorice
12 PL oleja (roztopeného a vychladeného kokosového alebo iného rastlinného oleja)
2 ČL vanilkového extraktu
1 PL čerstvo urobenej kávy (ideálne presso)
2 hrnčeky vody izbovej teploty
2 PL jablkového alebo vínneho octu

+ marhuľový džem

Vegánska čokoládová ganache:

100 g čokolády na varenie (ja používam čokoládu z Lidlu)
4 PL rastlinného masla + na vymastenie plechu/ formy
3 PL mandľového mlieka

AKO SA PRIPRAVUJE VEGÁNSKA ČOKOLÁDOVÁ TORTA:

Najprv si predhrejeme rúru na 180°C a formu/ plech si vymastíme rastlinným maslom a vysypeme múkou. Sypké ingrediencie (múku, cukor, kakao, sódu, zázvor, škoricu, soľ) si odvážime a postupne sypeme do jednej veľkej misky (na poradí nezáleží). Premiešame poriadne. Potom pridáme roztopený a vychladený kokosový olej, vanilkový extrakt a vlažnú vodu. Miešame, kým sa nevytvorí hladké cesto. Potom pridáme vychladenú kávu a vínny ocot. Premiešame. Cesto vylejeme do pripravenej formy/ plechu (alebo do 2 okrúhlych tortových foriem) a vložíme do rúry na 25 – 30 minút. Upečený korpus necháme vychladiť a prerežeme na polovicu.

Cesto bez vajec pred a po upečení
Cesto bez vajec pred a po upečení

Korpus potrieme hrubou vrstvou marhuľového džemu a prikryjeme druhým korpusom. Aj ten potrieme džemom. Na vrch si pripravíme vegánsku čokoládovú ganache. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu spolu s rastlinným maslom. Do roztopenej polevy pridáme mandľové mlieko a miešame. Vznikne krásna ganache, ktorú ihneď môžeme naliať na vrch torty. Boky necháme pekne stiecť. Zdobíme podľa vlastného vkusu a možností. Ideálne ovocím a hoblinkami čokolády. Ja som si tento obdĺžnik nakrájala na trojuholníky. Dobrú chuť! 😉

Postup plnenia vegánskej čokoládovej torty
Postup plnenia vegánskej čokoládovej torty
Vegánska čokoládová torta
Vegánska čokoládová torta

Ak by ste mali chuť pripraviť si inú sladkosť bez mlieka a bez vajec, odporúčam vám pozrieť si napríklad tieto recepty 😉 :

Ananásovo-kokosový tart bez pečenia

Čokoládovo-vanilkový cheesecake bez mlieka

Kokosovo-mandľové tyčinky


Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]



2 thoughts on “Vegánska čokoládová torta”

  • Dobrý deň, tak toto je bombový recept… ja síce vajíčka môžem, ale bola som zvedavá a upiekla som tortu podľa receptu, je chutná a čo ma prekvapilo, tak to, že piškóta krásne narástla, aj keď som použila celozrnnú múku…

    • Ďakujem pekne za feedback a Váš milý komentár 😉 budem sa snažiť priniesť Vám viac takýchto jednoduchých a chutných receptov 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *