Táto čokoládová torta bola určená pre krásnu slečnu k jej 2. narodeninám. Je bez maslového krému, preto by recept mohol zaujať tých, ktorí sa vyhýbajú mlieku a mliečnym výrobkom. Korpus je klasický kakaový, ale zo špaldovej múky. Avokádový krém už poznáte z receptu na Luxusný čokoládovo-banánový obláčik. Na krém sú potrebné avokáda, ktoré sú plné živín, vitamínov, antioxidantov, nenasýtených mastných kyselín a vlákniny. Keďže každá poriadna torta musí mať džem a ovocie, maminka oslávenkyne zvolila malinový džem a banány. Ďakujem pekne za spoluprácu. Torta všetkým chutila a preto neváhajte vyskúšať tento jednoduchý recept! 😉
ČAS PRÍPRAVY: 180 MINÚT
OKRÚHLA FORMA NA TORTU Ø 26 CM
INGREDIENCIE:
Korpus:
8 vajec
300 g bielej hladkej špaldovej múky
240 g kryštálového cukru
96 g rastlinného oleja
96 g vlažnej vody
10 g prášku do pečiva s vínnym kameňom
20 g holandského kakaa
Štipka soli
Avokádový krém:
5 dozretých avokád
190 ml medu (ja používam šľahaný med, je fantastický, odporúčam 😉 )
3/4 šálky kakaa (pridávajte postupne, možno až takú kakaovú plnku nechcete… 😉 )
5 plných PL kokosového oleja
1/2 ČL vanilkového extraktu
2 ČL mletej škorice
+ cca 6 stredne veľkých banánov 🙂 (alebo môžete použiť iné ovocie, no banány sa hodia k tomuto krému najviac)
+ kyslejší džem podľa chuti a dostupnosti. Ja som použila malinový 😉
Na ozdobu napríklad:
trubičky – tu boli použité 4 veľké balenia trubičiek Gerard
lentilky – 10 malých balení (tie nie sú bez mlieka, ale nemusí ich alergik zjesť, dôležitá je torta 😉 )
stužka
ALE FANTÁZII SA MEDZE NEKLADÚ! Torta môže ostať aj nahá alebo polonahá a bude pekná…

AKO SA PRIPRAVUJE ČOKOLÁDOVÁ TORTA S AVOKÁDOVÝM KRÉMOM?
Rúru si predhrejeme rúru na 180°C a vystelieme formu na tortu papierom na pečenie. Vajcia si rozdelíme. Bielka poriadne vyšľaháme so štipkou soli a cukrom na „tesárske lepidlo“ (asi 7 minút šľaháme). Žĺtka stačí vidličkou zmiešať s olejom a vodou. Olej a vodu naozaj odvážime, aby sme mali správnu konzistenciu. Potom si pripravíme sypkú zmes. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom. Do vyšľahaného bielkového snehu zľahka zamiešame žĺtkovú zmes a nakoniec sypkú zmes. Naozaj zľahka, ale poriadne ručne premiešame, nie šľahačom. Vylejeme na pripravenú formu a vložíme do rúry na cca 50 minút. Upečený korpus má byť vysoký a pri skúške špáradlom sa nesmie lepiť. Hotový necháme vychladiť otočený dole hlavou na mriežke. Potom ho 2x prerežeme a vzniknú nám 3 krásne korpusy.
Avokádový krém si pripravíme veľmi jednoducho a rýchlo. Potrebujeme mať ale naozaj dozreté avokáda.
TIP: Ak by sme nemali dozreté avokáda, existuje aj finta fň, ktorú vám prezradím. Avokádo zabalíme celé do alobalu a vložíme do rúry na 90°C na 10 minút. Hotovo!
Avokáda očistíme a rozmixujeme na hladký krém. Potom pridáme zvyšné ingrediencie na krém a poriadne premiešame. Môžeme aj v mixéri alebo stačí aj ručne… ochutnáme a podľa vlastnej chuti dochutíme (prisladíme ešte medom alebo môžeme pridať viac škorice, ktorá chuť zvýrazní). Avokádový krém vložíme do chladničky, kým začneme tortičku plniť.
Môžeme plniť? Tak si pripravíme podnos na tortu, džem, banány, krém a 3 korpusy. Banány prerežeme na tretiny a potom ešte v strede na polovicu, ako vidíte na fotke. Na podnos nanesieme do stredu trochu džemu, aby sa torta prilepila. Prikryjeme prvým korpusom, na ktorých natrieme hrubú vrstvu džemu. Potom poukladáme banány. Na banány nanesieme krém. Snažíme sa použiť o niečo viac ako tretinu. Prikryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Položíme tretí korpus a ten natrieme iba zvyšným džemom. Boky torty natrieme zvyšným krémom (nechali sme si niečo menej ako 1/3 krému na boky). Uhladíme.

Môžeme zdobiť? Tak si pripravíme lentilky, trubičky a stužku alebo čokoľvek, čo vám napadne a čo vám chutí. Začneme trubičkami. Môžeme ich nechať celé alebo zrezať na požadovanú dĺžku. Ukladáme ich tesne jednu vedľa druhej.

Previažeme stužkou, aby nespadli. Na vrch poukladáme lentilky. V strede necháme priestor na sviečku.
Tortu necháme v chladničke cez noc, aby sa chute spojili.
Dobrú chuť a príjemnú oslavu!
