Táto mangová torta je nenáročná tortička, v ktorej sa lahodne dopĺňa mangová plnka s vanilkovou na perfektom korpuse zo špaldovej múky. Áno, toto je ten slávny „Pán korpus“. Musela som vyskúšať. Je fakt výborný!
Kupujete bežne mango? Je to úžasné tropické ovocie, ktoré má 2 x viac vitamínu C ako citrón, a ktoré má zdravotne preventívny a liečebný účinok. Jeho obsahové látky pomáhajú liečiť problémy súvisiace s pokožkou, sliznicami i zrakom, ale priaznivo pôsobia i pri chorobách srdca a srdcovocievneho systému, znižujú krvný tlak, stimulujú činnosť obličiek, pomáhajú odvodňovať organizmus a sú vhodné aj pri redukčnej diéte.
Ja som mango kúpila a vznikla z toho mňamková mangová torta.
To bolo tak. Môj syn bol alergický (okrem iného) na mango, preto som aj ja celé leto chodila okolo vegan mangovej zmrzliny bez ochutnania. Leto skončilo a rozhodla som sa otestovať, či motyka nevystrelí. Vystrelila! 😉 Takže v plnej paráde som vymyslela túto easy tortičku, ktorú som nachystala pre vzácnu návštevu.
Zdobenie nechám na vás. My sme zdobili spolu so synom, čiže je to veľmi umelecké 😀

ČAS PRÍPRAVY: 100 MINÚT
OKRÚHLA FORMA NA TORTU Ø 24 CM
INGREDIENCIE:
Korpus:
5 vajec
200 g špaldovej hladkej múky
150 g brezového cukru (alebo iného kryštálového 😉 )
60 g rastlinného oleja
60 g vlažnej vody
5 g prášku do pečiva s vínnym kameňom
Vanilková plnka:
1 bio vanilkový puding
400 ml rastlinného mlieka (ja som použila teraz ryžové)
3 PL práškového cukru (ja som použila trstinový práškový nerafinovaný)
200 g rastlinného masla (napríklad Palmarin alebo Alsan bio)
1 ČL vanilkovej esencie alebo 1 vanilkový struk
Mangová plnka:
1 bio vanilkový puding
2 zrelé mangá
300 ml vody
Štipka mletého zázvoru (+ cukor, keby sa vám zdalo vaše mango málo sladké)
+ 1 ríbezľový džem (môžete, nemusíte, ale s džemom je vždy torta chutnejšia)
+ horká čokoláda na ozdobu
AKO SA PRIPRAVUJE MANGOVÁ TORTA?
Najlepšie bude začať vanilkovou plnkou, ktorá sa nám musí vychladiť. Vopred vyberieme rastlinné maslo z chladničky, aby sa oteplilo na izbovú teplotu. Uvaríme puding s rastlinným mliekom a 1 lyžicou cukru podľa návodu. Primiešame vanilkový extrakt. Necháme vychladiť a občas premiešame, keď ideme okolo. Keď je vanilkový puding izbovej teploty, vyšľaháme maslo elektrickým šľahačom spolu so zvyšnými 2 PL práškového cukru a postupne po lyžiciach opatrne pridávame vychladený puding. (Plnku vložíme do chladničky, kým sa vychladí korpus.)
Potom si predhrejeme rúru na 180°C a vystelieme formu na tortu papierom na pečenie. Vajcia si rozdelíme. Bielka poriadne vyšľaháme s cukrom na „tesárske lepidlo“ (asi 7 minút šľaháme). Žĺtka stačí vidličkou zmiešať s olejom a vodou. Olej a vodu naozaj odvážime, aby sme mali správnu konzistenciu. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do vyšľahaného bielkového snehu zľahka zamiešame žĺtkovú zmes a nakoniec múku. Naozaj zľahka a naozaj napríklad varechou, nie šľahačom. Vylejeme na pripravenú formu a vložíme do rúry na 45 minút. Korpus necháme vychladiť.
Mangá očistíme, nakrájame na väčšie kocky a rozmixujeme na pyré. Vanilkový puding vysypeme do vody, rozmiešame, podľa vašej chuti ne/pridáme cukor, mletý zázvor a zohrievame, kým nezhustne. Do hotového teplého pudingu vylejeme mangové pyré.
A ideme plniť! Vychladený korpus prerežeme v strede na 2 korpusy. Spodný korpus položíme na podnos, na ktorom budeme tortu servírovať. Natrieme naň džem a asi 2/3 vanilkovej plnky. Prikryjeme druhým korpusom. Obruč z formy utiahneme okolo tortičky (aby sme vytvorili stenu) alebo si pomôžeme inými pomôckami na pečenie. Snažíme sa, aby mangová plnka nevytiekla po bokoch, aby držala tvar a stuhla. Vylejem na vrch mangovú plnku a vložíme do chladničky, v ktorej musí ostať do druhého dňa.

Zvyšok vanilkového krému odložíme taktiež do chladničky a na druhý deň ním ozdobíme vrch torty, prípadne aj boky. Môžeme posypať ešte hoblinkami horkej čokolády.
PS: Neurobte takú chybu ako ja! Určite vydržte do ďalšieho dňa, aby mangová plnka stuhla. Stojí to za to 😉

Dobry den,som tazka alergicka na mlieko. Cize ani puding nemozem. Cim ho nahradit v tomto recepte?