Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Mangová torta

Mangová torta

Táto mangová torta je nenáročná tortička, v ktorej sa lahodne dopĺňa mangová plnka s vanilkovou na perfektom korpuse zo špaldovej múky. Áno, toto je ten slávny „Pán korpus“. Musela som vyskúšať. Je fakt výborný!

Kupujete bežne mango? Je to úžasné tropické ovocie, ktoré má 2 x viac vitamínu C ako citrón, a ktoré má zdravotne preventívny a liečebný účinok. Jeho obsahové látky pomáhajú liečiť problémy súvisiace s pokožkou, sliznicami i zrakom, ale priaznivo pôsobia i pri chorobách srdca a srdcovocievneho systému, znižujú krvný tlak, stimulujú činnosť obličiek, pomáhajú odvodňovať organizmus a sú vhodné aj pri redukčnej diéte.

Ja som mango kúpila a vznikla z toho mňamková mangová torta.
To bolo tak. Môj syn bol alergický (okrem iného) na mango, preto som aj ja celé leto chodila okolo vegan mangovej zmrzliny bez ochutnania. Leto skončilo a rozhodla som sa otestovať, či motyka nevystrelí. Vystrelila! 😉 Takže v plnej paráde som vymyslela túto easy tortičku, ktorú som nachystala pre vzácnu návštevu.

Zdobenie nechám na vás. My sme zdobili spolu so synom, čiže je to veľmi umelecké 😀

 

Mangová torta
Mangová torta

ČAS PRÍPRAVY: 100 MINÚT
OKRÚHLA FORMA NA TORTU Ø 24 CM

INGREDIENCIE:

Korpus:
5 vajec
200 g špaldovej hladkej múky
150 g brezového cukru (alebo iného kryštálového 😉 )
60 g rastlinného oleja
60 g vlažnej vody
5 g prášku do pečiva s vínnym kameňom

Vanilková plnka:
1 bio vanilkový puding
400 ml rastlinného mlieka (ja som použila teraz ryžové)
3 PL práškového cukru (ja som použila trstinový práškový nerafinovaný)
200 g rastlinného masla (napríklad Palmarin alebo Alsan bio)
1 ČL vanilkovej esencie alebo 1 vanilkový struk

Mangová plnka:
1 bio vanilkový puding
2 zrelé mangá
300 ml vody
Štipka mletého zázvoru (+ cukor, keby sa vám zdalo vaše mango málo sladké)

+ 1 ríbezľový džem (môžete, nemusíte, ale s džemom je vždy torta chutnejšia)

+ horká čokoláda na ozdobu

AKO SA PRIPRAVUJE MANGOVÁ TORTA?

Najlepšie bude začať vanilkovou plnkou, ktorá sa nám musí vychladiť. Vopred vyberieme rastlinné maslo z chladničky, aby sa oteplilo na izbovú teplotu. Uvaríme puding s rastlinným mliekom a 1 lyžicou cukru podľa návodu. Primiešame vanilkový extrakt. Necháme vychladiť a občas premiešame, keď ideme okolo. Keď je vanilkový puding izbovej teploty, vyšľaháme maslo elektrickým šľahačom spolu so zvyšnými 2 PL práškového cukru a postupne po lyžiciach opatrne pridávame vychladený puding. (Plnku vložíme do chladničky, kým sa vychladí korpus.)

Potom si predhrejeme rúru na 180°C a vystelieme formu na tortu papierom na pečenie. Vajcia si rozdelíme. Bielka poriadne vyšľaháme s cukrom na „tesárske lepidlo“ (asi 7 minút šľaháme). Žĺtka stačí vidličkou zmiešať s olejom a vodou. Olej a vodu naozaj odvážime, aby sme mali správnu konzistenciu. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do vyšľahaného bielkového snehu zľahka zamiešame žĺtkovú zmes a nakoniec múku. Naozaj zľahka a naozaj napríklad varechou, nie šľahačom. Vylejeme na pripravenú formu a vložíme do rúry na 45 minút. Korpus necháme vychladiť.

Mangá očistíme, nakrájame na väčšie kocky a rozmixujeme na pyré. Vanilkový puding vysypeme do vody, rozmiešame, podľa vašej chuti ne/pridáme cukor, mletý zázvor a zohrievame, kým nezhustne. Do hotového teplého pudingu vylejeme mangové pyré.

A ideme plniť! Vychladený korpus prerežeme v strede na 2 korpusy. Spodný korpus položíme na podnos, na ktorom budeme tortu servírovať. Natrieme naň džem a asi 2/3 vanilkovej plnky. Prikryjeme druhým korpusom. Obruč z formy utiahneme okolo tortičky (aby sme vytvorili stenu) alebo si pomôžeme inými pomôckami na pečenie. Snažíme sa, aby mangová plnka nevytiekla po bokoch, aby držala tvar a stuhla. Vylejem na vrch mangovú plnku a vložíme do chladničky, v ktorej musí ostať do druhého dňa.

Postup plnenia mangovej torty
Postup plnenia mangovej torty

Zvyšok vanilkového krému odložíme taktiež do chladničky a na druhý deň ním ozdobíme vrch torty, prípadne aj boky. Môžeme posypať ešte hoblinkami horkej čokolády.

PS: Neurobte takú chybu ako ja! Určite vydržte do ďalšieho dňa, aby mangová plnka stuhla. Stojí to za to 😉

Keď nevydržíte, takto vám stečie mangová plnka 😛
Keď nevydržíte, takto vám stečie mangová plnka 😛

Related Posts

Perníky bez cukru a vajec

Perníky bez cukru a vajec

Vianoce bez perníkov? To si mnohí z nás nevedia ani len predstaviť. Ale poznáte perníky bez cukru a vajec, ktoré sú mäkké ihneď po dopečení? Áno, aj také sa dajú veru upiecť. Sú fantastické! 👌 Perníky bez cukru sú sladené ryžovým sirupom (DMbio) a medom. […]

Kokosové kolieska

Kokosové kolieska

Toto je recept od starej mamy, ktorá nám kokosové kolieska upiekla vždy, keď sme prišli na akékoľvek sviatky. To by sa ale babka čudovala, keby som jej povedala, že je to vegánsky recept! Piekla ich také obrovské, vykrajovala pomocou čajovej šálky, používala bielu múku (to […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *