Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Hruškovo – čučoriedkový koláč s lieskovcami

Hruškovo – čučoriedkový koláč s lieskovcami

Je čas objaviť novú chuť? 🙂 Myslím, že je vhodný čas na Hruškovo – čučoriedkový koláč s lieskovcami, ktoré opečené v koláčiku veľmi vyniknú. A čo tak pridať čerstvý tymián do koláča? Tak toto bol fakt dosť dobrý nápad! 🙂 Kombinácia mletého zázvoru, mletej škorice a posekaného tymiánu urobia z Hruškovo – čučoriedkového koláča jeden top koláč, ktorý zaraďujem odteraz na svoje prvé priečky. Korenie mu dodalo úplne iný rozmer a chutí tak, že na jazyku vám ostane dobrá chuť ešte dlllho… dámy, toto je koláč aj pre náročných chlapov 😉

Hruškovo - čučoriedkový koláč s lieskovcami
Hruškovo – čučoriedkový koláč s lieskovcami

ČAS PRÍPRAVY: 70 MINÚT
VEĽKÝ PLECH 30 X 40 CM

INGREDIENCIE:

6 vajec
450 g rastlinného masla + na vymastenie plechu
200 g lieskových orieškov
250 g cukru podľa vašej chuti (ja som použila brezový cukor)
400 g celozrnnej hladkej špaldovej múky + vysypanie plechu
2 PL mletej škorice
2 PL mletého zázvoru
1,5 posekaného čerstvého tymiánu (áno, nepomýlila som sa, tymián 😉 )
2 ČL vanilkového extraktu
300 g čučoriedok
6 – 8 hrušiek
Štipka soli

+ trstinový práškový cukor na ozdobu

AKO SA PRIPRAVUJE HRUŠKOVO – ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ S LIESKOVCAMI:

Vyhrejeme si rúru na 180°C a vložíme do nej lieskové oriešky na plechu vystlanom papierom na pečenie na 10 minút. Necháme chvíľu vychladiť a lieskovce zbavíme šupky šúchaním orieškov medzi dlaňami. Oriešky tak získali zaujímavú chuť. Potom si vymastíme maslom najväčší plech, aký doma máme a vysypeme múkou. Lieskové oriešky vložíme do veľkého sáčku a pobijeme tĺčikom na mäso na menšie nepravidelné kúsky. V hrnci roztopíme maslo a necháme vychladiť. Čerstvý tymián umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno. Hrušky zbavíme šupky a nakrájame na štvrtiny alebo plátky.

Pripravené na koláčik
Pripravené na koláčik

Potom si oddelíme vaječné bielka od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, potom pridáme mletú škoricu, mletý zázvor, vanilkový extrakt, čerstvý tymián, prisypeme špaldovú múku a nakoniec prilejeme roztopené rastlinné maslo. Prešľaháme spolu. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov. Do cesta zamiešame čučoriedky a časť lieskových orechov. Cesto vylejeme na plech a uhladíme. Na vrch ukladáme rovnomerne hrušky, posypeme zvyšnými orechmi a pritlačíme. Pečiem v rúre cca 45 minút.

Koláč pred a po upečení
Koláč pred a po upečení

Hotový môžeme posypať práškovým cukrom.

Tá chuť je zvláštna a jeden kúsok vám určite nebude stačiť 😉

Hruškovo - čučoriedkový koláč s lieskovcami
Hruškovo – čučoriedkový koláč s lieskovcami

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Jednoduché makrónky z lieskových orechov

Jednoduché makrónky z lieskových orechov

Už ste skúšali robiť niekedy makrónky alebo naše slovenské orechové laskonky? Asi každý vie, že je to náročné aj pre skúsenejšie cukrárky a sú k tomu potrebné cukrárske pomôcky. Pripravila som si pre vás úplne JEDNODUCHÝ a RÝCHLY recept na vianočné makrónky z lieskových orechov. Netreba […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *