Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Žemľovka bez mlieka

Žemľovka bez mlieka

Áno, ja viem, že žemľovka je klasika a každý má svoj overený recept, podľa ktorého ju pripravuje. Ale možno ste ju už dlho nejedli a ja vám týmto receptom pripomeniem detstvo. Alebo máte teraz doma veľa jabĺk a hrušiek a páči sa vám skúšať nové recepty. Myslím, že moja žemľovka bez mlieka vám zachutí 😉 Uvidíme… prezradím, že je fantastická a potrebujete minimum cukru na celú žemľovku. Aj môj manžel (nežemľovkový typ) si pochvaľoval. Rýchla a jednoduchá príprava, tak poďme na to! 😉

ČAS PRÍPRAVY: 80 MINÚT (z toho 50 – 60 minút zapekanie v rúre)
ZAPEKACIA MISA 20 X 33 CM

INGREDIENCIE:

3 vajcia
1,1 l ryžového mlieka (lebo je príjemne sladké aj bez cukru)
7 bielych rožkov
4 – 5 stredne veľkých jabĺk
2 veľké hrušky
1 bio vanilkový puding
2 PL cukru (ja som použila trstinový nerafinovaný tentokrát)
2 hrste sušených hrozienok (nevynechávajte hrozienka, tie sú čerešničkou na torte)
asi 2 ČL mletej škorice
rastlinné maslo na vymastenie misy

+ práškový cukor na ozdobu a finálnu úpravu 🙂

AKO SA PRIPRAVUJE ŽEMĽOVKA BEZ MLIEKA:

Najprv si uvaríme vanilkový puding podľa návodu s 0,5 l ryžového mlieka a 1 lyžicou cukru. Necháme vychladiť. Potom si pripravíme jablká a hrušky. Ošúpeme ich a nakrájame na plátky. Vo veľkej mise si zmiešame celé vajcia s 0,6 l ryžového mlieka. Pokrájame rožky na kolieska a vložíme ich do misy s mliekom a vajcami, aby sa napili. Rúru si predhrejeme na 180°C a misu vymastíme maslom.

Pripravené vrstvy na žemľovku
Pripravené vrstvy na žemľovku

Keď sú rožky nasiaknuté, poukladáme polovicu rožkov do misy. Na nich navrstvíme všetky jablká a hrušky pokrájané na plátky. Posypeme mletou škoricou a lyžicou obľúbeného cukru. Ďalej rovnomerne nasypeme hrozienka. Jablkovo-hruškovú vrstvu prikryjeme pripraveným pudingom. Nasleduje posledná vrstva. Zvyšnými rožkami rovnomerne prikryjeme puding.

Vrstvenie žemľovky
Vrstvenie žemľovky

Zapekaciu misu „zatvoríme“ alobalom a vložíme do rozohriatej rúry na 50 – 60 minút. Vrchné rožky by mali chytiť hnedý nádych. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Žemľovka sa môže jesť teplá, ale rovnako chutná je aj studená. Vychutnávajte! Dobrú chuť 😉

Žemľovka bez mlieka
Žemľovka bez mlieka

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Jednoduché makrónky z lieskových orechov

Jednoduché makrónky z lieskových orechov

Už ste skúšali robiť niekedy makrónky alebo naše slovenské orechové laskonky? Asi každý vie, že je to náročné aj pre skúsenejšie cukrárky a sú k tomu potrebné cukrárske pomôcky. Pripravila som si pre vás úplne JEDNODUCHÝ a RÝCHLY recept na vianočné makrónky z lieskových orechov. Netreba […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *