Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂

Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto by nemal rád kombináciu čoko-banán?? Podčiarknuté kyslým džemom naspodku a luxusný dezert je na svete! 😉

…Mám rada prírodu. Ale mesto zbožňujem. Milujem ruch a vôňu rušnej ulice. Rada sa prechádzam medzi ľuďmi. Tento recept som vymyslela na prechádzke krátko po tom, ako som objavila túto formu na internete. Je krásna sama o sebe. Inšpirovaná prírodou, ľahkým obláčikom. Výsledok, ktorý z nej nakoniec vypadne, je ale ÚCHVATNÝ. Taký mestský a luxusný. Nie, nie som díler pre túto formu. Iba ma chytila za srdce, tak ako príroda a mesto… 😉

 

PS: Zákusok chutí tak, ako vyzerá! 😉

 

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
OBLÁČIKOVÁ FORMA
VEĽKÝ PLECH 30 x 40 CM

 

Luxusný čokoládovo - banánový obláčik
Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

INGREDIENCIE:

Korpus (podobný korpus bez múky nájdete aj v tomto recepte na výborný Orechovo -pomarančový zákusok):
4 vajcia
200 g vlašských orechov pomletých na múku (alebo použite orechy, aké máte, dokopy 200 g akýchkoľvek orechov)
100 g brezového cukru/ bieleho cukru/ trstinového cukru/ 120 g kokosového cukru
1 bezfosfátový prášok do pečiva s vínnym kameňom
100 ml rastlinného mlieka alebo vody
Štipka soli

Avokádový krém (tento krém si môžete vychutnať aj na košíčkoch):
4 dozreté avokáda
asi 150 ml medu (ja používam šľahaný med, je fantastický, odporúčam 😉 )
3/4 šálky kakaa (pridávajte postupne, možno až takú kakaovú plnku nechcete… 😉 )
4 plné PL kokosového oleja
1/2 ČL vanilkového extraktu
1,5 ČL mletej škorice

+ cca 2 stredne veľké BANÁNY 🙂

+ kyslejší džem podľa chuti a dostupnosti. Ja som použila mix malinového a višňového, lebo akurát boli otvorené…

Na ozdobu a zvýraznenie chuti určite použite KAKAO, ale pekne budú vyzerať orechy, maliny, jedlé kvety…

POSTUP NA LUXUSNÝ ČOKOLÁDOVO – BANÁNOVÝ OBLÁČIK:

Predhrejeme si rúru na 180°C a pripravíme plech vystlaný papierom na pečenie. Vajcia rozdelíme. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme pomleté orechy, prášok do pečiva, rastlinné mlieko a spolu prešľaháme. Zľahka primiešame ručne sneh z bielkov a vylejeme na plech. Pečieme v rúre cca 20 minút. Kontrolujeme špáradlom, či sa cesto nelepí.

Príprava na korpus
Príprava na korpus

Kým je korpus v rúre, pripravíme si rýchly a vynikajúci avokádový krém. Vo food procesore si rozmixujeme avokáda dohladka. Potom pridáme zvyšné ingrediencie na krém a spolu premixujeme. Krém je hotový.  Ochutnajte, či je dostatočne sladký pre vás. Nevyjedať, aby ostalo na zákusok! 😉

Keď je korpus vychladený, odlepíme ho z papiera a prerežeme. Potrebujeme 3 štvorce – 16,5 cm x 16,5 cm. Štvorce sa môžu skladať aj z 2 obdĺžnikov, to nebude vidno.  Zvyšok zjeme len tak. Pozrite na foto…

Korpus rozdelený na 3 štvorce
Korpus rozdelený na 3 štvorce

Môžeme plniť. Najprv si formu vyplníme krémom. Použijeme viac než polovicu, možno aj 3/4. To je základ, aby obliny boli vyplnené.

Oblak vyplnený krémom
Oblak vyplnený krémom

Potom položíme prvý korpus. Pritlačíme prstami. Naňho naukladáme banány (pozrite foto) a potrieme krémom. Necháme si z krému už len trošku na prípadné vyplnenie dier.

Poukladané banány na korpuse
Poukladané banány na korpuse

Potom priložíme druhý korpus. Pritlačíme prstami. Potrieme ho hrubou vrstvou ľubovolného džemu a prikryjeme tretím korpusom. Pritlačíme. Ak sa vám zdá, že niekde ostala nevyplnená „bublinka“, vyplňte ju zvyškom krému. 😉

Posledný korpus pred vyplnením bubliniek
Posledný korpus pred vyplnením bubliniek

 

Keď už máme hotovo, vložíme obláčik do chladničky ideálne na celú noc. Tesne pred vyklopením ho ešte vložíme na chvíľu do mrazničky. Forma je ohybná, presný postup na vyklopenie vám napísať neviem, riaďte sa vlastným inštinktom, ako to vyklopiť 😀

Hotový obláčik posypeme kakaom, zakryjeme tak nedokonalosti…

A tento zákusok vôbec nemusí byť pripravený v tejto forme. Pripravte si ho v hocijakej forme, lebo na chuti nestratí! 😉 CHUTÍ BOŽSKY…

Luxusný čokoládovo - banánový obláčik
Luxusný čokoládovo – banánový obláčik
Luxusný čokoládovo - banánový obláčik
Luxusný čokoládovo – banánový obláčik
Luxusný čokoládovo - banánový obláčik
Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Citrónové mini tartaletky

Citrónové mini tartaletky

Už ste niekedy skúsili urobiť citrónový krém z vajec a citrónov? Ja som doteraz netušila, že je tak úžasný! Môj prvý krém z citrónov na Citrónové mini tartaletky dopadol na jednotku. Nie je na tom nič zložité, ako som si doteraz mylne myslela. V tomto […]



9 thoughts on “Luxusný čokoládovo – banánový obláčik”

  • Ahoj , prosim, mozem sa spytat, kde si zohnala tuto krasnu formu? Btw. kolacik vyzera uzasne a velmi sa mi paci aj zlozenie, takze urcite vyskusam.

          • Ahoj Sidonia, tak som vyskusala, receptik je vyborny, na cesto som pouzila domace lieskovce, bolo lahucke, nadychane. Len sa mi kolacik nepodarilo vyklopit z formy a udrzat tvar napriek tomu, ze bol takmer hodinu v mrazaku. Takze som to nejako lyzicou popackala a posypala kakaom. Prosim, skusila by si opisat, ako si postupovala ty? moc by ma to potesilo. Dakujem pekne. Tina

          • Ahoj Tinka, ďakujem pekne, som rada, že vám obláčik chutil. Ja som najprv pobúchala po forme, potom som uvoľnila rohy, veľmi jemne a opatrne. Potom boky a nakoniec stred. Skúšala som všelijako, ale najviac to išlo jemným trasením hore-dole. Samozrejme, stalo sa aj mne, že zostalo nalepené, tak som formu vrátila na pôvodné miesto, opäť som pobúchala vareškou po forme na tom mieste a skúsila som znovu. Prípadné nedokonalosti zakryje kakao. Je to tréning trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *