Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Orechovo – pomarančový zákusok

Orechovo – pomarančový zákusok

Fantastický a lahodný orechovo – pomarančový zákusok vám nezaberie veľa času a výsledok bude na jednotku! Môžete ním pohostiť dokonca aj návštevu, ktorá nemôže lepok a mlieko. Korpus je krásne nadýchaný, plný orechov a bez zrnka múky. Úplne sa hodí aj na tortu a s prehľadom by sa dal prezerať na polovicu. 😉 Plnka je krémová s výraznou chuťou škorice. Tento zákusok odporúčam podávať s čerstvým pomarančom pre zvýraznenie chuti. Zákusok sa ľahko krája a drží svoj tvar. No, pre mňa ideálna voľba! 🙂

Orechovo - pomarančový zákusok
Orechovo – pomarančový zákusok

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
OKRÚHLA TORTOVÁ FORMA Ø 26 CM

INGREDIENCIE:

Korpus:
4 vajcia
150 g mandlí pomletých na múku (alebo iných orechov pomletých na múku)
50 g vlašských orechov pomletých na múku (alebo použite orechy, aké máte, dokopy 200 g akýchkoľvek orechov)
100 g brezového cukru/ bieleho cukru/ trstinového cukru/ 120 g kokosového cukru
1 bezfosfátový prášok do pečiva s vínnym kameňom
100 ml čerstvej šťavy z pomaranča (to je cca 1 stredný pomaranč)
Postrúhaná kôra z bio pomaranča/ alebo pár kvapiek pomarančovej esencie (priznávam, ja veľmi tie kôry nemusím, používam sušenú kôru z obchodu)
Štipka soli
Pudingová plnka:
1 bio vanilkový puding / čokoládový1 bio vanilkový puding / čokoládový
500 ml rastlinného mlieka (ja som použila ryžové)
2 PL brezového cukru/ iného obľúbeného cukru (keď kokosový, tak rovno 3 PL 😉 )
1 ČL mletej škorice
50 g kvalitnej horkej čokolády
Trochu pomarančovej kôry/ pomarančová a mandľová esencia – ja mám také malé ampulky z Lidlu, ale keď nemáte a nedáte, nič sa nedeje, to je detail, cítiť to minimálne…

Na ozdobu a zvýraznenie chuti určite použite orechy, mätu a POMARANČE, ktoré vás teraz v lete príjemne osviežia 😉 Alebo podávajte k zákusku čerstvú pomarančovú šťavu, to bude geniálne!!! 😉

POSTUP NA ORECHOVO – POMARANČOVÝ ZÁKUSOK:

Predhrejeme si rúru na 180°C a pripravíme tortovú formu (boky vymastíme a na spodok dáme papier na pečenie). Vajcia rozdelíme. Bielka vyšľaháme so štipkou soli na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme orechy, prášok do pečiva, šťavu z pomaranča, kôru z pomaranča/ esenciu a spolu prešľaháme. Zľahka primiešame ručne sneh z bielkov a vylejeme do formy. Pečieme v rúre 35 – 40 minút. Kontrolujeme špáradlom, či sa cesto nelepí.

Surové cesto na korpus pripravené do rúry
Surové cesto na korpus pripravené do rúry

Teraz si pripravíme pudingovú plnku, po ktorej sa budete oblizovať! V 1/3 pripraveného rastlinného mlieka rozmiešame pudingový prášok a škoricu. Zvyšné 2/3 zohrievame v hrnci s cukrom. Keď začne mlieko vrieť, pridáme rozmiešanú pudingovú zmes a miešame asi 2 minúty. Pudingová plnka zhustne. Odstavíme a nahádžeme kúsky čokolády (prípadne aj pomarančovú kôru), aby sa v teplom pudingu pekne roztopili. Miešame, kým sa nerozpustia.

Upečený korpus bez múky
Upečený korpus bez múky

Upečený korpus necháme asi 10 minút vychladiť. Potom ho vyberieme z formy a otočíme dole hlavou na podnos, na ktorom ho už budeme servírovať. Na vrch nanesieme pudingovú plnku. Plnka sa pekne natiera. Môžeme ozdobiť mätou, orechami, pomarančami, čokoládou, ako len chcete… 😉 Orechovo – pomarančový zákusok podávame vychladený. Prajem vám príjemný sladký zážitok! 😉

Orechovo - pomarančový zákusok
Orechovo – pomarančový zákusok

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *