Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Perníková štrúdľa s džemom a mandľami

Perníková štrúdľa s džemom a mandľami

Perníková štrúdľa mi znie tak klasicky a zároveň tak inovatívne. Ja som doteraz ešte perníkovú nejedla. Môj manžel zbožňuje perníky, preto som tento rýchly a jednoduchý recept vyskúšala. Bola výborná. Perníková vôňa sa vznášala v našom byte, až kým sme štrúdľu celú nezjedli. Nenápadný kyslý džem sa lahodne dopĺňa s chuťou perníkového cesta a vôňou škorice, klinčekov, badiánu, feniklu, anízu, muškátového orecha a mandle príjemne chrumkajú medzi zubami.

ČAS PRÍPRAVY: 120 MINÚT (spolu s hodinovým odležaním cesta v chladničke)
VEĽKÝ PLECH na 1 ŠTRÚDĽU (cca 12 porcií)

INGREDIENCIE:

Základ:
150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
1 PL kakaa
80 g brezového/ nerafinovaného trstinového cukru pomletého na práškový
1/2 kypriaceho prášku s vínnym kameňom
1 ČL perníkového korenia
1/2 ČL mletej škorice
1 vajce (polovicu dáme do cesta a druhú polovicu vajíčka si necháme na potretie štrúdle)
1 PL medu
1 PL rumu
2 PL rastlinného mlieka
Plnka:
cca 150 g džemu podľa chuti (ja som použila domáci marhuľový a trochu ríbezľového), ale určite by sa najviac hodil slivkový lekvár 😉 ak máte doma, neváhajte ho použiť! 😉
50 g mandľových lupienkov (rozdelíme si ich podľa chuti do vnútra štrúdle a na posypanie na vrch)

AKO SA PRIPRAVUJE PERNÍKOVÁ ŠTRÚDĽA S DŽEMOM A MANDĽAMI?

Cesto si pripravíme hodinu vopred. Zmiešame špaldovú múku preosiatu s kakaom, pomletý cukor, kypriaci prášok, perníkové korenie, škoricu, 1/2 vajca (vyšľaháme si ho v šálke ručne s vidličkou), med, rum, rastlinné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme v chladničke asi hodinu. Rúru predhrejeme na 180°C. Pripravíme si veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.

Príprava perníkovej štrúdle s džemom - začiatok stáčania plátu cesta do štrúdle pomocou spodnej fólie
Príprava perníkovej štrúdle s džemom – začiatok stáčania plátu cesta do štrúdle pomocou spodnej fólie

Cesto vyberieme a rozvaľkáme si ho medzi 2 desiatovými fóliami na obdĺžnikový plát hrubý asi 4 mm. Prenesieme na pripravený plech s papierom. Odstránime vrchnú fóliu, plát potrieme nahrubo džemom a posypeme lupienkami mandlí. Necháme asi 20 g mandlí na posypanie štrúdle. Teraz opatrne zvinieme pomocou spodnej fólie plát do rolády. Cesto je lepivé, ale vďaka fólii to ide pekne. Pomaly vyťahujeme fóliu spod štrúdle. Vznikne nám malá štrúdľa, ktorá sa ale pečením riadne zväčší ;). Nemajte strach, ujde sa každému! Teraz ju potrieme druhou polovicou vajíčka, aby sa leskla a posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre 30 minút.

Perníková štrúdľa s džemom a mandľami
Perníková štrúdľa s džemom a mandľami
Perníková štrúdľa s džemom a mandľami
Perníková štrúdľa s džemom a mandľami

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *