Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Pohánková štrúdľa so slivkami

Pohánková štrúdľa so slivkami

Klasická štrúdľa je vynikajúci dezert, ktorý určite chutí každému. Bez debaty! Pre tých, ktorí chcú zaexperimentovať a ochutnať niečo nové, či vynechávajú zámerne lepok, je tu zaujímavá pohánková štrúdľa so slivkami. Môžete použiť akékoľvek slivky alebo ringloty. Ja som mala doma len sušené a štrúdľa bola výborná. Ani si neviem predstaviť, aká chutná by bola s čerstvými. Pohánka patrí medzi superpotraviny, je bohatá na minerály, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E a C, aminokyseliny, ale hlavne obsahuje rutín (vitamín P), ktorý je veľmi vzácny. Rutín chráni naše cievy pred voľnými radikálmi. Pohánková štrúdľa je bez lepku, plná vlákniny vďaka slivkám a bohatá na omega 3  mastné kyseliny. Neviem, neviem, či z nej aj neschudnete 🙂 😉

ČAS PRÍPRAVY: 120 MINÚT (Z toho hodinu necháme cesto odležať v chladničke)
VEĽKÝ PLECH na 1 ŠTRÚDĽU

INGREDIENCIE:

Základ:
200 g pohánkovej hladkej múky
40 g brezového cukru pomletého na práškový
100 g rastlinného masla izbovej teploty
1 žĺtok
Plnka:
150 g pohánky
500 ml rastlinného mlieka (ja som použila ryžové)
50 g brezového cukru
1 ČL mletej škorice
3 PL rastlinného masla
80 g posekaných vlašských orechov
200 g sušených sliviek

Hotovú štrúdľu môžeme pri servírovaní posypať práškovým cukrom a poliať javorovým sirupom 😉

AKO SA PRIPRAVUJE POHÁNKOVÁ ŠTRÚDĽA SO SLIVKAMI?

Cesto si pripravíme hodinu vopred. Zmiešame pohánkovú múku, pomletý cukor, vajce a maslo izbovej teploty. Rukou alebo robotom vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme do chladničky na hodinu. Medzitým si pripravíme plnku, slivky a orechy. Orechy nasekáme na menšie kúsky. Sušené slivky zalejeme horúcou vodou a necháme polhodinu postáť, nech sa napijú a zmäknú. Potom vodu zlejeme a nakrájame ich na menšie kúsky. Kto má zavárané slivky alebo čerstvé slivky, smelo do toho, štrúdľa bude určite ešte lepšia. Pohánku varíme v mlieku asi 15 minút, kým sa neuvarí a kým sa nám nevytvorí hustá kaša. Počas varenia pridáme cukor a škoricu. Keď je kaša uvarená, pridáme rastlinné maslo a rozmixujeme ponorným mixérom kašu na plnku (hladkú hmotu). Pridáme polovicu posekaných vlašských orechov a necháme trochu vychladiť.

Pohánková štrúdľa so slivkami - pred stočením do štrúdle
Pohánková štrúdľa so slivkami – pred stočením do štrúdle

Cesto vyberieme z chladničky a medzi 2 desiatovými fóliami rozvaľkáme na plát. Rúru predhrejeme na 170 °C. Pripravíme si plech,  vystelieme ho papierom na pečenie a presunieme naňho plát aj s fóliami. Vrchnú fóliu odstránime a do stredu plátu navrstvíme pohánkovú plnku a na ňu poukladáme všetky kúsky sliviek. Pomocou spodnej fólie zabalíme a vytvarujeme štrúdľu. Ja som ju pretočila dole hlavou a slivky som mala dole a pohánkovú plnku hore. Je to jedno, ako sa vám podarí.  Fóliu opatrne odstránime. Vrch posypeme druhou polovicou nasekaných orechov a vložíme do rúry. Pečieme v rúre 45 minút. Môžeme posypať práškovým cukrom a podávať preliate s javorovým sirupom.

Pohánková štrúdľa so slivkami
Pohánková štrúdľa so slivkami
Pohánková štrúdľa so slivkami
Pohánková štrúdľa so slivkami

Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *