Nebíčko v papuľke Cviklovo – čokoládový brownie je jednoducho FE-NO-ME-NÁL-NY! Skladá sa iba zo 6 ingrediencií. Príprava je jednoduchá a nie je na ňom, čo pokaziť. Cesto je príjemne vláčne, lahodné, bohaté, vysoké, plné čokolády a veľmi ľahko sa krája. Možno ani vaši blízki nezistia, že v brownie je pol kila cvikly (bohatý zdroj všetkých potrebných minerálov). Alebo že je zo zdravej pohánkovej múky, ktorá je prirodzene bezlepková. Navyše okrem iného obsahuje rutín (vitamín P), ktorý pomôže vašim cievam. O pozitívnych účinkoch čokolády snáď nemusím písať. Po zjedení jedného kúska tohto cviklovo – čokoládového brownie mi je tak kráááásne 🙂
ČAS PRÍPRAVY: 120 MINÚT (lebo rátam aj varenie cvikly)
OKRÚHLA FORMA Ø 26 CM
INGREDIENCIE:
Cesto:
500 g uvarenej a rozmixovanej cvikly
3 vajcia
120 g hladkej pohánkovej múky bio + na vysypanie formy
120 g masla ghee/ rastlinného masla + na vymastenie formy
220 g kvalitnej horkej čokolády bez sušeného mlieka
Štipka soli
70 g nerafinovaného trstinového cukru
Čokoládová poleva:
80 g horkej čokolády
30 g rastlinného masla
Podrvené lieskové oriešky na ozdobu
POSTUP NA CVIKLOVO – ČOKOLÁDOVÝ BROWNIE KOLÁČ:
Uvaríme si jednu celú väčšiu cviklu v šupke (alebo 2 menšie). Necháme trochu vychladiť a ošúpeme. Predhrejeme si rúru na 150°C a pripravíme formu na pečenie – vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cviklu rozmixujeme najlepšie v smoothie makeri na hladkú kašu. Šťavu trochu zlejeme. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme 220 g čokolády spolu s 120 g masla. Pridáme cviklu, poriadne premiešame a necháme chladiť.

V miske na šľahanie si vyšľaháme celé vajíčka s trstinovým cukrom a štipkou soli. Pridáme cviklovo – čokoládovú zmes a prešľaháme ešte spolu na nízkych otáčkach, kým sa hmota nespojí. Potom pridáme pohánkovú múku a len zľahka ručne premiešame. Vylejeme do formy a šup do rúry. Pečieme 15 minút na 150°C. Potom zvýšime na 180°C a dopekáme ešte ďalších 30 minút, alebo až kým nám vrch cesta úplne nepopraská. Nevyzerá to pekne, ale tak to má byť. Po vybratí z rúry a vychladení sa brownie opäť spojí a zas z neho bude fešák 😉 Keď koláč vychladne, môžeme sa pustiť do polevy. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu spolu s maslom a vylejeme na brownie. Môžeme ozdobiť napríklad lieskovými orieškami.



Sidónia, Váš recept na cviklovo-čokoládový brownie je úžasný a samotný koláč, ktorý som robil spolu s deťmi ako prekvapenie pre manželku, ešte úžasnejší. Zo začiatku sa deti cvikly ako prísady trochu báli, ale presvedčil som ich a stálo to za to. Jedna báseň. Vidím, že Vám pribudli ďalšie úžasné recepty, ktoré musím vyskúšať a taktiež knižka s receptami, ktorú si idem hneď objednať. Ďakujem a držím palce do ďalšej tvorivej práce a ešte veľa úžasných receptov a nápadov.
Ďakujem pekne, veľmi ma potešil Váš komentár 😊