Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

Cviklovo – čokoládový brownie koláč

Cviklovo – čokoládový brownie koláč

Nebíčko v papuľke  Cviklovo – čokoládový brownie je jednoducho  FE-NO-ME-NÁL-NY! Skladá sa iba zo 6 ingrediencií. Príprava je jednoduchá a nie je na ňom, čo pokaziť. Cesto je príjemne vláčne, lahodné, bohaté, vysoké, plné čokolády a veľmi ľahko sa krája. Možno ani vaši blízki nezistia, že v brownie je pol kila cvikly (bohatý zdroj všetkých potrebných minerálov). Alebo že je zo zdravej pohánkovej múky, ktorá je prirodzene bezlepková. Navyše okrem iného obsahuje rutín (vitamín P), ktorý pomôže vašim cievam. O pozitívnych účinkoch čokolády snáď nemusím písať. Po zjedení jedného kúska tohto cviklovo – čokoládového brownie mi je tak kráááásne 🙂

ČAS PRÍPRAVY: 120 MINÚT (lebo rátam aj varenie cvikly)
OKRÚHLA FORMA Ø 26 CM

INGREDIENCIE:

Cesto:
500 g uvarenej a rozmixovanej cvikly
3 vajcia
120 g hladkej pohánkovej múky bio + na vysypanie formy
120 g masla ghee/ rastlinného masla + na vymastenie formy
220 g kvalitnej horkej čokolády bez sušeného mlieka
Štipka soli
70  g nerafinovaného trstinového cukru

Čokoládová poleva:
80 g horkej čokolády
30 g rastlinného masla

Podrvené lieskové oriešky na ozdobu

POSTUP NA CVIKLOVO – ČOKOLÁDOVÝ BROWNIE KOLÁČ:

Uvaríme si jednu celú väčšiu cviklu v šupke (alebo 2 menšie). Necháme trochu vychladiť a ošúpeme. Predhrejeme si rúru na 150°C a pripravíme formu na pečenie – vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cviklu rozmixujeme najlepšie v smoothie makeri na hladkú kašu. Šťavu trochu zlejeme. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme 220 g čokolády spolu s 120 g masla. Pridáme cviklu, poriadne premiešame a necháme chladiť.

Cvikla a čokoláda
Cvikla a čokoláda

V miske na šľahanie si vyšľaháme celé vajíčka s trstinovým cukrom a štipkou soli. Pridáme cviklovo – čokoládovú zmes a prešľaháme ešte spolu na nízkych otáčkach, kým sa hmota nespojí. Potom pridáme pohánkovú múku a len zľahka ručne premiešame. Vylejeme do formy a šup do rúry. Pečieme 15 minút na 150°C. Potom zvýšime na 180°C a dopekáme ešte ďalších 30 minút, alebo až kým nám vrch cesta úplne nepopraská. Nevyzerá to pekne, ale tak to má byť. Po vybratí z rúry a vychladení sa brownie opäť spojí a zas z neho bude fešák 😉 Keď koláč vychladne, môžeme sa pustiť do polevy. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu spolu s maslom a vylejeme na brownie. Môžeme ozdobiť napríklad lieskovými orieškami.

Cviklovo - čokoládový brownie koláč
Cviklovo – čokoládový brownie koláč
Cviklovo - čokoládový brownie koláč
Cviklovo – čokoládový brownie koláč
Cviklovo - čokoládový brownie koláč kúsok
Cviklovo – čokoládový brownie koláč kúsok

Related Posts

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *