Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

KAKAOVO – KOKOSOVÝ KOLÁČIK KU KÁVE

KAKAOVO – KOKOSOVÝ KOLÁČIK KU KÁVE

Všetci ľúbime svoje mamičky a chceme im dať najavo, aké sú výnimočné  . Nie len na Deň matiek. Niekto kúpi bonboniéru a niekto má viac času a upečie koláčik. Hľadáte recept na nejaký jednoduchý zdravý a mimoriadne chutný koláčik ku káve? A čo tak kakaovo – kokosový? Bez mlieka a bez lepku s použitím zdravých ingrediencií, samozrejme

ČAS PRÍPRAVY: 70 MINÚT
OKRÚHLA FORMA Ø 20 CM

INGREDIENCIE:
Základ:
45 g kakaa
50 g kokosovej múky
80 g kokosového cukru
2,5 ČL bio kypriaceho prášku s vínnym kameňom
1 ČL škorice
Štipka soli
200 ml kokosového mlieka
4 vajcia
110 ml extra panenského olivového oleja (alebo iného podľa chuti)
50 ml vlažnej vody
½ ČL vanilkového extraktu
Ríbezľový džem (alebo aký máte akurát otvorený)

Kakaová ganache:
Kokosová smotana (vytvorená počas noci z kokosového mlieka)
2 PL stuhnutého kokosového oleja
2 PL preosiateho kakaa
2 PL javorového sirupu /med

kakaovo - kokosový koláčik ku káve
Kakaovo – kokosový koláčik ku káve – rez

POSTUP:
Deň vopred vložíme 1 malé kokosové mlieko (200 ml) do chladničky (ideálne na 24 hodín), aby sa nám vytvorila na vrchu smotana a oddelila sa tak od vody. Z vytvorenej smotany budeme šľahať ganache a vodu pridáme do cesta. A teraz začíname piecť 😉 . Najprv si predhrejeme rúru na 160°C a vystelieme si formu papierom na pečenie. V strednej miske si zmiešame kokosovú múku, kakao, kypriaci prášok a škoricu. Vo väčšej miske na šľahanie si vyšľaháme celé vajcia s kokosovým cukrom, štipkou soli a vanilkovým extraktom. Pridáme kokosové mlieko (iba riedku vodnatú časť), olej a vlažnú vodu a spolu prešľaháme. Potom postupne pridávame všetky zvyšné zmiešané sypké ingrediencie a miešame. Vznikne nám riedke cesto, ktoré vylejeme do formy a vložíme do rúry na cca 50 minút. Kontrolujeme špáradlom. Keď je korpus upečený, vyberieme ho z formy a necháme vychladiť dole hlavou na mriežke. Pripravíme si ganache.

kokosová smotana vytvorená v chladničke cez noc

Kokosovú smotanu (tuhá časť z konzervy kokosového mlieka), stuhnutý kokosový olej, preosiate kakao a javorový sirup spolu vyšľaháme. Vychladnutý korpus potrieme džemom (nešetríme 🙂 ) a na to natrieme kakaovú ganache. Môžeme ozdobiť kúskami čokolády a strúhaným kokosom.

Tip 1: Ak kokosová smotana v chladničke úplne stvrdne, nevadí. Vieme ju rozmixovať v mixéri s nožíkmi v tvare „S“ a postupovať ďalej podľa postupu vyššie.
Tip 2: Ja som ozdobila koláčik srdiečkami vykrojenými z ružového fondánu. Môžete tak dať mamičke najavo, ako vám na nej záleží  


Related Posts

Mandľovo-vanilkové koláčiky bez múky

Mandľovo-vanilkové koláčiky bez múky

Mandľovo-vanilkové koláčiky sú ďalší skvelý tip na suché vianočné pečivo na váš slávnostný stôl. Ohúri vás FANTASTICKÁ CHUŤ a pritom sú PALEO! 😉 Bez múky, bez lepku, bez mlieka, bez masla (dokonca aj bez toho rastlinného). Keď som ich pripravovala, vedela som, že budú mňam, […]

Domáca vegánska nutella

Domáca vegánska nutella

Fantastická domáca vegánska nutella iba z 3 ingrediencií. Chutná, ľahká, lahodná, zdravá a bez výčitiek. Túto orieškovo-čokoládovú pochúťku si môžete natrieť na chlieb, použiť v zákusku alebo len tak vyjedať lyžičkou priamo z fľaštičky (…nieeeee, ja som ju tak nevyjedala s piškótami 😉 ). Určite […]



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *