Sladký blog plný receptov bez mlieka a mliečnych výrobkov

ORECHOVÉ LASKONKY SO SLANOU KARAMELOVOU PLNKOU

ORECHOVÉ LASKONKY SO SLANOU KARAMELOVOU PLNKOU

Tá chuť sa nedá opísať, to treba jednoducho zažiť! Laskonky sa rozplývajú na jazyku. Sú krásne a sú to naše slovenské makrónky. Nezabudli ste pri makrónkovom ošiali na laskonky?

Tip: Skúsila som ich aj zmraziť a po rozmrazení sú rovnako výborné 🙂 môžete si ich pripraviť naraz veľa a potom po jednom vyberať z mrazničky ku kávičke 🙂 a prečo nie?

ČAS PRÍPRAVY: 90 MINÚT
DÁVKA NA CCA 20 KS

INGREDIENCIE:

Laskonky:
3 bielky
180 g práškového cukru
100 g mletých vlašských orechov
1 PL preosiateho kukuričného škrobu
1 ČL octu
Krém:
20 g podrvených lieskových orieškov
125 ml rastlinného mlieka
1/2 extra karamelového pudingu
100 g Alsan bio (alebo iné rastlinné maslo)
8 PL kokosového cukru
1 ČL morskej soli

POSTUP NA ORECHOVÉ LASKONKY SO SLANOU KARAMELOVOU PLNKOU:

Rúru si predhrejme na 200°C. Misku na šľahanie si umiestnime do vodného kúpeľa tak, aby sa nedotýkala hladiny. Do misky si nachystáme bielky a práškový cukor. Šľaháme nad parou 10 – 15 minút, kým nám nevznikne tuhý sneh. Do snehu potom vmiešame metličkou pomleté orechy, ocot a kukuričný škrob. Na plech položíme papier na pečenie. Na polovicu plechu umiestnime formu na laskonky. Vzniknutú snehovú hmotu opatrne nanášame na formu a povrch zahladíme. Formu pomaly odstránime a postup opakujeme na druhej polovici plechu. Vložíme do rúry a 30 sekúnd laskonky prudko zapečieme. Potom teplotu znížime na 75°C a dvierka rúry trochu pootvoríme. Pomôžeme si varechou, ktorú strčíme medzi dvierka a necháme ju tam celú dobu sušenia. Vlhkosť sa bude mať kam vyparovať a laskonky sa krásne vysušia. Sušíme cca 35 minút, aby spevneli, ale dávame pozor, aby ostali úplne biele. Laskonky necháme vychladnúť a potom ich opatrne odstránime z papiera.

Pripravíme si krém. Lieskové oriešky podrvíme/ pomelieme, opražíme nasucho na panvici a necháme zatiaľ bokom. Z rastlinného mlieka, 5 PL kokosového cukru a karamelového pudingu si uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť. Zvyšný cukor si vyšľaháme s maslom. Do vyšľahaného masla postupne zašľaháme vychladený puding a pridáme soľ. Spolu premiešame. Do hotovej zmesi zamiešame lieskové oriešky. Laskonky plníme a spájame karamelovým krémom a necháme aspoň hodinu odstáť.


Related Posts

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Luxusný čokoládovo – banánový obláčik

Predstavujem vám môj nový recept na Luxusný čokoládovo – banánový obláčik pripravený v atypickej forme… 🙂 Korpus je z vlašských orechov bez zrnka múky. Plnka je čokoládová. Je ľahká na prípravu, plná zdravých tukov vďaka avokádu a sladená medom. Čerešničkou na torte sú banány. Kto […]

Cícerové brownies s čokoládou

Cícerové brownies s čokoládou

Novááá dobaaa! Vôbec nepotrebujeme múku! 🙂 žasnem vždy nad tým, aký úžasný je cícer a ako som mohla žiť tak dlho bez neho. Toto je recept na chutné cícerové brownies, v ktorých by ste určite cícer nespoznali. Cícer je bielkovinová bomba. 😉 Obsahuje veľa vlákniny, […]



2 thoughts on “ORECHOVÉ LASKONKY SO SLANOU KARAMELOVOU PLNKOU”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *